Congres Organisatie van de brede school

26 oktober 2005

Een brede school is mooi, maar er één organiseren waar alles op rolletjes loopt is moeilijk, bleek tijdens het congres Organisatie van de brede school. Ervaringsdeskundigen vertelden over hun oplossingen.

Eén van de sprekers op het congres was Heinz Schiller, directeur van de Stichting Maatschappelijke Ontwikkeling Leidsche Rijn (SMOL). SMOL is de motor achter het Kindercluster Voorn, de eerste brede school in Leidsche Rijn - Nederlands grootste vinex-locatie. Het congres vond plaats in hetzelfde kindercluster, een groot, weids gebouw met ruimte voor kinderopvang, sport, cursussen, onderwijs, en ouderondersteuning.

Al lang voordat Leidsche Rijn gebouwd werd, vertelde Schiller, ontwikkelde hij en andere zorgaanbieders een plan voor dienstverlening. Maar om het toe te passen, bleek een stuk lastiger. De brede school staat er intussen, maar de oorspronkelijke plannen uitvoeren blijkt een taai proces van stevig doorpolderen. 'We moeten hier langzaam en pragmatisch werken aan samenwerking'. En aan de oplossing van financiële problemen: Kindercluster Voorn moet deels zorgen voor inkomsten uit verhuur van het activiteitencentrum. Maar het zijn niet altijd de typische bredeschoolactiviteiten die het meeste opleveren. Wat doe je wel, wat niet? Wat doe je als een buurtorganisatie de huur niet kan opbrengen? Lastige afwegingen.

In Barendrecht mag een brede school wat kosten. De gemeente beseft althans dat één plus één drie is, vertelde Stefaan Vanderstappen, beleidsmedewerker jeugdzaken en coördinator bredeschoolorganisatie. 'Een brede school kost meer, maar levert ook meer op.' Vanderstappen legde uit waarom de brede school in Barendrecht een succes is ('We pushen niets, overleggen veel, en laten de boel niet versloffen'), en vertelde waar zijn gemeente het geld vandaan haalt voor brede scholen. 'Er zijn meer potjes dan je denkt. Weet u dat er gemeenten zijn die indertijd een miljoen gulden hebben gekregen van de regeling oudkomers. Daar kun je heel wat mee doen.'

Ook anderen wezen op het belang van het creatief benutten van bestaande gelden. Zoals Deloitte en Touche adviseur Edwin van der Voort, die zijn gehoor nog een wijze raad meegaf: 'De financiering van een brede school sluit niet aan bij bestaande wetten en regels. Samenwerken is daarom essentieel.'

Congres Organisatie van de brede school