Brede School in de Praktijk over MaS

29 januari 2010

Dinsdag 19 januari werd de tweede bijeenkomst Brede School in de Praktijk gehouden, met als thema Maatschappelijke Stage en de brede school.

Gastheer was vmbo Hilfertsheem Beatrix in Hilversum, waar Ruud Pagee en Hanneke Strankinga de deelnemers welkom heetten. Op het Hilfertsheem Beatrix speelden beroepsoriënterende stages altijd al een grote rol en daardoor was toevoeging van de maatschappelijke stage eenvoudig.

Uit de presentatie bleek vooral dat leerlingen tijdens de maatschappelijke stage dingen leren, die ze nergens anders meekrijgen. De nadruk ligt op verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en het leren omgaan met andere mensen. Het doel van de MaS is leerlingen laten wennen aan vrijwilligerswerk, zodat ze later vrijwilligerswerk gaan doen. Zowel leerlingen als instellingen zijn enthousiast over de MaS. De vraag is wel of er in de toekomst genoeg stageplaatsen worden gevonden.

Cor Oskamp van Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS) lichtte de aanpak rond maatschappelijke stages en brede VO scholen in de gemeente Rotterdam toe. Hij benadrukt dat de primaire verantwoordelijkheid bij scholen ligt, maar dat ook een taak is weggelegd voor gemeentes en non-profit organisaties. De gemeente ziet voor zichzelf een makelaarsfunctie en pleit voor een centraal informatiepunt en een centrale vindplaats voor maatschappelijke stages.

Kijk hier voor de presentatie van Ruud Pagee over maatschappelijke stage op het Hilfertsheem Beatrix.

Brede School in de Praktijk over MaS