Cobie Joustra - Makula Foundation School Uganda

Generation of Excellence

In 2004 heeft de Nederlandse Cobie Joustra samen met de Ugandese Rogers Mutebi een brede basisschool  opgericht in een sloppenwijk van  Kampala in Uganda. Sport, dans en muziek vormen vaste onderdelen in het rooster. Door middel van toneel worden de kinderen bewust gemaakt van de problematiek in Uganda. Ook na schooltijd kunnen de kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten. Cobie Joustra vertelt over ‘haar’ school in Kampala.

Waarom hebben jullie deze school opgericht?
Ik leerde Rogers Mutebi kennen toen hij op werkbezoek was in Nederland. We bleken dezelfde visie te hebben op vele zaken en met name onderwijs. Zelf ga ik ieder jaar naar Uganda en  heb met eigen ogen gezien hoe de kinderen daar leven. Er wonen gewoonweg teveel kinderen op straat. En dan begin je zomaar een school! Toen ik thuiskwam heb ik wel even gedacht: waar ben ik aan begonnen? Maar Rogers is erg ondernemend en doet het geweldig. Het geeft rust te weten dat op locatie alles goed gecoördineerd wordt.

In welk opzicht is de Makula Foundation School een Brede School?
Op onze school doen we heel veel aan sport. Rogers is zelf profvoetballer geweest en verzorgt de sportlessen. Hij is afgestudeerd als toneelwetenschapper en daardoor nemen ook dans, muziek en drama een grote plaats in binnen het onderwijs dat wij bieden. In de muziek- en toneelstukken, waar de kinderen zelf een rol in spelen, is veel aandacht voor de problematiek in Uganda. Zo maken we meisjes bijvoorbeeld bewust van hun rechten en leren we hen onder meer dat je niet op je veertiende al moeder hoeft te zijn. Daarnaast hebben we een bibliotheek waar de kinderen boeken kunnen lezen en we werken aan computeronderwijs. Na schooltijd blijven de kinderen vaak rond de school hangen, want thuis is er niets. Bij ons kunnen ze dan bijvoorbeeld schaken en voetballen. Omdat het om 19.30 uur al donker wordt in Uganda moeten we alle kinderen om 19.00 uur naar huis sturen. De verantwoordelijkheid voor de buitenschoolse activiteiten ligt echter niet bij de school en die verantwoordelijkheid willen we ook niet nemen. Dat doen we bewust. We willen niet de verantwoordelijkheid voor de kinderen van ouders en verzorgers overnemen. Het is een cultuuromslag voor hen: ouders en verzorgers blijven hoe dan ook verantwoordelijk. Ze zien nu voor het eerst
  het belang van investeren in de kinderen. Wij willen dit inzicht vergroten door de ouders en verzorgers zoveel mogelijk bij de school en alle activiteiten te betrekken. Dit gaat met hele kleine stapjes. Rogers heeft hierover onder meer een komische musical geschreven. De uitvoeringen, door onze eigen leerlingen uiteraard, worden door veel ouders en verzorgers bezocht.

Worden jullie gesteund door de lokale overheid?
De overheid heeft een aantal gemeentelijke scholen waar nauwelijks geld voor is. En omdat ze die scholen al niet genoeg kunnen betalen, is het niet mogelijk om onze school financieel te ondersteunen. Ze zitten gewoon met de handen in het haar. De Makula Foundation School is dus afhankelijk van giften. Daarentegen is er wel veel morele steun van de lokale overheden. In december hebben we eindelijk een stukje land kunnen kopen voor de school, zodat we nooit meer weggestuurd kunnen worden. Normaal gesproken duurt het maanden als je een stukje land wilt kopen in Afrika, maar door de steun van de lokale overheid was alles binnen een week geregeld. Dat bewijst wel dat ze ons hier een warm hart toedragen.

Waarom is breed onderwijs juist zo belangrijk in Uganda?
In Uganda wordt normaal gesproken gewerkt met hele grote klassen en vaak is het niet duidelijk wat een leerling wel of niet oppikt. Wij werken met veel kleinere klassen om dat te voorkomen. Bovendien hebben de kinderen hier zoveel verschillende achtergronden. Vaak zijn ze in aanraking gekomen met geweld en seksueel misbruik en leven ze in armoede. Die kinderen hebben veel zorg en aandacht nodig. Bovendien hebben ze na schooltijd vaak geen plaats om heen te gaan. Kinderen gaan hier niet naar sportverenigingen. Thuis hebben ze ook weinig en dus gaan ze op straat zwerven. Het is beter als ze deelnemen aan activiteiten rond de school.

Wat hoopt u binnen nu en vijf jaar te bereiken voor de Makula Foundation School?
Ik hoop dat we binnen nu en vijf jaar dingen kunnen gaan verfijnen. Met de aankoop van een eigen stukje grond is in ieder geval al een groot gedeelte van de onrust weg. De school moest al een aantal keer verhuizen en dat is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Dat is nu gelukkig verleden tijd. We willen ook graag vakgericht onderwijs aanbieden in een vorm van middelbaar onderwijs, zodat de kinderen eerst alles kunnen proberen om vervolgens een aansluiting naar een betaalde baan te maken. Nu geven we alleen basisonderwijs en zijn er heel veel kinderen die daarna niet meer verder kunnen omdat ze het niet kunnen betalen.

Maar wat we nooit moeten vergeten: het is en blijft een Ugandese school. We moeten niet proberen alles te veranderen, maar samen stap voor stap de kinderen een zelfstandige toekomst bieden. Voor ieder kind uit de sloppenwijken van Kampala hebben wij iets te bieden door de zorg, aandacht en keur aan activiteiten.

Kijk hier voor meer informatie over de Makula Foundation School

Over Uganda

9 maart 2010

Uganda of Oeganda is een land in Afrika dat grenst aan Soedan, Kenia, Tanzania, Congo-Kinshasa en Rwanda.

Uganda is een republiek die staatkundig in 77 districten onderverdeeld is, verspreid over vier geografische regio's. Het land werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het ontleent zijn naam aan het koninkrijk Boeganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. Naast Boeganda zijn er in Uganda nog vier andere koninkrijken. Het huidige staatshoofd is president Yoweri Kaguta Museveni.