Effectevaluatie Brede Schoolbibliotheek Hoorn

1 april 2008

Sinds 12 april 2006 heeft de bibliotheek Hoorn in een apart filiaal een zogenaamde Brede School Bibliotheek (BSB). In samenwerking met drie basisscholen is een ‘bibliotheek voor en door basisschoolleerlingen’ gecreëerd. Leerlingen van groep 7 van de basisscholen Jules Verne, Zonnewijzer en Ichthus konden solliciteren naar een ‘baan’ als bibliothecaris. De geselecteerde kandidaten kregen een bibliotheekopleiding en beheren nu de bibliotheek. Elke school krijgt om de drie weken voor de hele week de sleutel van het gebouw. Alle basisschoolklassen komen in de loop van de week nieuwe boeken lenen en geleende boeken terugbrengen (www.bibliotheekhoorn.nl).

Kinderen uit groep 8 lenen de boeken uit, zorgen voor het terugzetten van de boeken, lezen de kleinere kinderen voor en helpen met het zoeken van boeken, bijvoorbeeld via de catalogus. Een grote verantwoordelijkheid, die door de kinderen serieus wordt gedragen. Daarnaast bepalen de kinderen welke activiteiten er plaatsvinden, welke boeken er worden aangeschaft en hoe de bibliotheek ingericht moet worden.

Volwassenen hebben in dit project een begeleidende rol op de achtergrond. Dit vernieuwende BSB‐project heeft 13 december 2007 de prestigieuze landelijke Bibliotheek Innovatieprijs gewonnen. De Bibliotheek Hoorn won 20.000 euro om het project verder te ontwikkelen (www.debibliotheken.nl). Het doel van de BSB is om de ontwikkelingskansen van de kinderen in een bepaalde wijk te bevorderen.

De BSB Hoorn, in de wijk de Grote Waal, lijkt een succes te zijn: kinderen die van huis uit nauwelijks met lezen in aanraking kwamen, lezen mogelijk meer, waardoor hopelijk taal‐ en ontwikkelingsachterstanden worden tegengegaan. De Bibliotheek Hoorn wil weten in hoeverre de BSB effect heeft op verschillende aspecten, onder meer het leesgedrag, het imago van de bibliotheek en de houding ten aanzien van boeken.

Download het onderzoek