Innovatienetwerk - Parels van samen goed eten

7 september 2007

Op honderden basisscholen in Nederland zijn nu, anno 2007, Smaaklessen geïntroduceerd en er zullen nog vele honderden scholen volgen. Dat is een heuglijke ontwikkeling. Want naast wat de kinderen zelf opsteken van de lessen, is mede hierdoor de kwaliteit van het eten bij kinderen in discussie gebracht. De Smaaklessen zijn daarom een groot succes te noemen. En dat succes smaakt naar meer. Daarom is InnovatieNetwerk op een structurelere manier gaan kijken naar de rol die de gezamenlijke maaltijd kan spelen in zogenoemde collectieve kanalen zoals scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen.

In het beheer van veel van die vormen van collectieve maaltijdvoorziening - voor zover aanwezig - domineren efficiency en individualisme. Eten wordt hierbij meer beschouwd als voeding dan als iets om van te genieten. Vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt heeft deze benadering echter een keerzijde. Zo zijn er aanwijzingen dat wanneer er meer aandacht aan hun maaltijd wordt besteed, ouderen hun eetlust terugkrijgen, zieken sneller beter worden en kinderen beter leren. Het gaat dan om wat men eet, maar zeker ook om hoe men het eten ervaart. Beleving en gezamenlijkheid worden dan veel belangrijker. Toch gaan de voorzieningen in de collectieve kanalen in de regel voorbij aan deze waarde van maaltijden. Deze bundel bevat een aantal mooie maar uitzonderlijke voorbeelden van hoe het anders kan. Het zijn uitzonderingen omdat ze alle, zo laat elke reportage goed zien, tegen de stroom in roeien, én omdat de meeste (nog) geen stevige basis lijken te hebben. De voorbeelden illustreren dat zowel binnen de instellingen als daarbuiten veel moet veranderen om beleving en gezamenlijkheid goed tot hun recht te laten komen. De opgave is dus om manieren te vinden om die stevige basis te doen ontstaan. Samen goed eten wordt dan de norm in plaats van de uitzondering.

Met ‘Samen Goed Eten’ wil InnovatieNetwerk de geïndividualiseerde en vaak afwezige eetcultuur in collectieve kanalen doorbreken. Het is onze ambitie om grensverleggende concepten te vinden die de efficiency voorbij zijn en waarbij de invulling van de gezamenlijke maaltijd wordt herontdekt vanuit de veelheid aan gezondheidseffecten die hiermee kan worden bereikt. De uiteindelijke doelstelling is om samen met belanghebbende partijen die grensverleggende concepten ook daadwerkelijk te doen realiseren in scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen.

Download Pareltjes van eten