Interview met Ingrid Kluvers

4 november 2010

“Ik hoop dat mijn boek voor een aantal lezers een positieve steun in de rug is”

Ingrid Kluvers was vijf jaar hoofdredacteur van Tina, onder haar leiding werd dit meidenweekblad niet alleen uitgebouwd tot een multimediaal platform, maar werd er bovendien regelmatig aandacht besteed aan ontluikende homoseksuele liefde. Onlangs publiceerde Ingrid haar eerste jeugdroman: Droomtuin. Met het boek wil Ingrid homoseksualiteit bespreekbaar maken onder jongeren. Wij stelden Ingrid een paar vragen over haar nieuwe boek en hoe dit bij kan dragen aan de voorlichting op scholen over homoseksualiteit.

Kun je in het kort vertellen waar het boek over gaat?
“Het boek gaat over het meisje Joop dat opgroeit met homoseksuele ouders. Ze heeft twee superleuke vaders én twee aardige moeders en een heel stoere oma met de mooiste tuin van het dorp. Joop zit in de brugklas en heeft gave vrienden en vriendinnen. Als ze ook nog eens de hoofdrol krijgt in de schoolmusical, kan haar leven niet meer stuk. Maar dan wordt ze ziek, ze raakt in coma en komt bij in het ziekenhuis. Vanaf dat moment staat haar leven op z’n kop en is niets meer wat het lijkt. Ze moet een kamer delen met de zwaargewonde 16-jarige Thomas, die bij haar op school blijkt te zitten. Hij gaat gebukt onder een groot geheim dat hij alleen kan delen met muziekleraar Jelle. Als deze wijze vriend hem ontvalt, is het dubbelleven dat Thomas tot dan toe heeft geleid, niet meer vol te houden.”

Waarom heb je dit boek geschreven? Vond je dat er sprake is van een maatschappelijke noodzaak?
“Toen ik hoofdredacteur van Tina was, kregen we regelmatig brieven van meisjes die tot hun schrik verliefd waren geworden op een ander meisje. Ik schrok vaak van de manier waarop op ons forum  werd geschreven: 'zij is een lesbi' en vervolgens werd daar tegen uitgehaald. Anderen verdedigden dat weer en als de discussie te gemeen werd, haalden we het van ons forum. Af en toe verscheen er een goed boek over het onderwerp, onder andere van Caja Cazemier, en op de redactie kregen we positieve reacties als we een keer een verhaal of een strip over twee meisjes in Tina opnamen die verliefd werden op elkaar. Bij mijn vertrek in 2006, na vijf jaar, nam ik me voor om ooit een jeugdroman te schrijven waarin homoseksualiteit heel casual zou meespelen. Als je de onderzoeken leest, dan is er nog steeds een maatschappelijke noodzaak en absoluut een sociale. Mijn jongste zoon ontdekte op zijn veertiende homoseksueel te zijn en hij heeft het op zijn middelbare school nooit durven vertellen. Op zijn gymnasium heerste een uitgesproken machocultuur. Het feit dat hij een lesbische moeder had, was in die tijd op zijn school al ingewikkeld genoeg. De middelbare school is nog steeds niet altijd een veilige plek voor homojongeren. Jongeren leggen elkaar strikte gender- en seksuele normen op. Veel homojongeren hebben depressieve klachten: een op de zeven meisjes en een op de acht jongens. De helft van de homojongeren denkt wel eens aan zelfmoord. 9% van de jongens en 16 % van de meisjes heeft ook daadwerkelijk een zelfmoordpoging gedaan. Met name kinderen in orthodoxe gezinnen (joods, gereformeerd, katholiek of islamitisch) hebben het nog steeds heel zwaar anno 2010. In weinig gezinnen gaat de vlag uit als je thuiskomt met de mededeling dat je homo of lesbisch bent.”

Dit boek pleit voor openheid over homoseksualiteit onder jongeren. Zie je hierin ook een rol weggelegd voor het onderwijs?
“Dat vind ik moeilijk te zeggen, ik ben geen onderwijskundige. Maar op de school van mijn andere twee kinderen was de directeur een vrouw die met een andere vrouw leefde. Op deze school werd veel aandacht besteed aan diversiteit. Er werd veel aan projectonderwijs gedaan. Het was in vele opzichten een veilige open school - in die tijd met een hoog percentage allochtone leerlingen. Maar ik denk dat je als school sowieso de plicht hebt om aandacht te besteden aan mechanismen in groepen waarbij anderen worden uitgesloten.”

Wat hoop je met Droomtuin teweeg te brengen?
Ik hoop dat mijn boek voor een aantal lezers/lezeressen een positieve steun in de rug is. Tot mijn vreugde is er op verschillende scholen in Amsterdam al een spreekbeurt over Droomtuin gehouden, waardoor er wel een discussie ontstond over hoe het is om twee vaders of twee moeders te hebben en of je het zou vertellen als je zelf lesbisch of homo zou zijn of dat je net als Thomas in het boek je mond erover zou houden. Als dat een paar kinderen helpt om zich begrepen te voelen, dan heeft mijn boek al heel wat teweeg gebracht. Van leerkrachten heb ik tot nu toe in ieder geval veel positieve reacties gehad.

Heb je tips over hoe het boek gebruikt zou kunnen worden in de klas?
Zoals gezegd, laat over het boek een spreekbeurt houden en dan komt de discussie vanzelf op gang. Dat lijkt me veel makkelijker dan expliciet een project over homoseksualiteit. Maar als je er als leerkracht een keer een project over wilt doen, laat leerlingen het boek dan lezen, dan heb je een mooie aanleiding. Zeker voor basisscholen lijkt me dat een goede werkmethode om een gevoelig onderwerp meer bespreekbaar te maken.”

Over Droomtuin en Ingrid Kluvers
Het eerste exemplaar van Droomtuin werd op 26 mei door twee enthousiaste lezeressen feestelijk overhandigd aan de Amsterdamse wethouder Carolien Gerhels. Het boek is inmiddels in derde druk verschenen. Ingrid Kluvers is nu bezig met het ontwikkelen van een groen en gratis toegankelijk educatief en interactief online spel www.VillaEeckhoorn.nl. Leerlingen van de bovenbouw van de basisschoolvan leren het belang leren het belang van duurzame voeding voor zichzelf, hun omgeving en de wereld. Villa Eeckhoorn start begin februari 2011 met een pilot op vier basisscholen in Amsterdam West en zal na de noodzakelijke evaluaties landelijk worden uitgerold. De jeugdroman Droomtuin is de inspiratiebron voor deze game.

Titel: Droomtuin
Auteur:  Ingrid Kluvers