PO-Raad - Handboek Krimp en Onderwijs

6 december 2010

Op initiatief van de Provincie Limburg en het NEIMED is een Handboek Krimp en Onderwijs ontwikkeld als één van de experimenten in het kader van het Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling.

De provincie Limburg loopt in zekere zin voorop met de ontgroening. De ervaring die daar is opgedaan wil men graag met anderen delen, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen. In steeds meer regio’s hebben scholen en schoolbesturen te maken met leerlingendaling. De overschakeling van groeidenken naar krimpdenken is lastig. Dit boekje kan daarbij helpen.

Praktijksituaties
De rapportage van de case studies, vormt het eerste deel van het Handboek Krimp en Onderwijs. Er worden praktijksituaties beschreven van schoolbesturen en scholen die al langer met leerlingendaling te maken hebben en daarbij de nodige acties hebben ondernomen. Het boekje beperkt zich niet tot Limburg alleen. In samenwerking met de landelijke werkgroep “Krimp en onderwijs” (onderdeel van het Nationaal Netwerk Bevolkingsdaling) zijn een vijftal casussen, die verspreid zijn over het hele land, beschreven. Met als doel het beschikbaar stellen van kennis en ervaringen, het ontwikkelen van strategieën voor succes en het inventariseren van aandachtspunten die van belang zijn bij krimpmaatregelen in het onderwijs.

Ga direct naar het handboek

Krimp