Berlijn - Werkbezoek Landelijk Steunpunt Brede Scholen (2)

14 december 2010

Van woensdag 10 t/m vrijdag 12 november bracht {Breed} een werkbezoek aan Berlijn. Tijdens dit bezoek bezochten zij een aantal brede scholen, die als lichtend voorbeeld gelden voor andere scholen. Hieronder vindt u een verslag, compleet met foto's en filmpjes.

Deel 2: Hannah Höch Schule

14 december 2010

350 leerlingen, 23 leerkrachten, 14 BSO leidsters.
Hamburg heeft in achterstandswijken een bovengrens van 19 kinderen gesteld in een groep.

Kernwoorden:
Jaargroepoverstijgende indeling.
Leren en leven van 8-16.00 uur. Dat is verplicht.
Individuele leerlijnen met moderne inrichting en meubilair.
Gezondheid
Leesbevordering
Kunst.

Onder het mom van leven en leren gaan kinderen op de Hannah Höch Schule verplicht de hele dag naar school van 8.00 tot 16.00 uur. De school is van mening dat het traditionele onderwijs niet werkt in deze tijd en werkt er hard aan dat te verbeteren. De school ligt in een wijk waarin ongeveer de helft van de inwoners afkomstig is uit Arabische of het voormalig Oostblok. 45% van de inwoners van de wijk leeft van de bijstand. Dat betekent echter niet dat zoveel ouders werkeloos zijn, maar omdat er geen minimumloon is, wordt de rest aangevuld door de staat.

Visie
De visie van de school is: leren begint vanaf de geboorte. De eerste zes jaar is het leerproces zeer intensief. Op de school bevinden zich kinderen die heel verschillend in hun ontwikkeling staan. Er zijn verschillende leerstijlen, de school kijkt hoe zij daarmee om kan gaan. Kinderen die zich bijvoorbeeld maar tien minuten kunnen concentreren moeten toch 45 minuten stilzitten. Kinderen leren van en met elkaar. De school werkt met werkuren, daarbinnen kiezen kinderen zelf waarmee ze aan de slag gaan.

Tussen de middag eten de kinderen allemaal warm, 20 minuten aan tafel. Veel fruit, groente en vis, weinig vet. En water, geen frisdrank. Frisdrank is op zich niet verboden, maar de kinderen zijn het zo gewend. Na het middageten hebben de kinderen ongebonden vrije tijd. Daarna gaan ze werken aan een thema of weektaak. Eén keer per week moet ieder kind aan een clubje of bijzondere activiteit meedoen en dat moeten ze ook afmaken. Belangrijk is de afwisseling in het dagritme, kinderen kunnen ' s middags uitstekend leren.

De leerlingen van de Hannah Höch Schule maken niet alleen tweedimensionaal kennis met de wereld, maar ook driedimensionaal. Kunst speelt daarin een belangrijke rol. De school heeft ateliers, een meditatiecentrum, pc-werkplekken, een onderzoekslaboratorium en een schulerclub met o.a. bewegingslessen, spelotheek en spraakcursussen. De film ‘Rythm is it’ is opgenomen met 45 kinderen van deze school.

De schoolleider is van mening dat hij ondernemend moet zijn en moet blijven zoeken naar mogelijkheden en middelen. Hoe kan je het leren veranderen, en hoe train je de leerkrachten daarin? De pedagogische medewerkers zijn MBO geschoold, hoe krijg je hen mee? De leerkrachten moeten leren in teams te werken, ze verwachten dat van kinderen maar kunnen het zelf niet. Daarom creëert de school situaties waarin er samengewerkt moet worden. Wil je niet, dan moet je een andere werkplaats zoeken.

Alle nieuwe jonge kinderen starten tegelijk in september, tijdens het jaar worden kinderen niet ingeschreven. De school sluit een overeenkomst met ouders, daarin staat bijvoorbeeld dat je je als ouder persoonlijk moet melden als je niet op een ouderavond kunt komen. De school geeft als team het beste voor de kinderen en verwacht dat ook van ouders. Ouders worden ook geadviseerd blokken en ander speelmateriaal te kopen voor thuis. De schoolleider erkent het belang van vertrouwen tussen ouders en professionals, maar is ook van mening dat een beetje strengheid noodzakelijk is. Dus geen briefjes meer met ‘wilt u dan en dan komen’, maar met ‘dan en dan móet u op school komen’. Opeens komen ze dan wel.