Rijksbouwmeester - Scholenbouwwaaier

1 maart 2011

In de zomer van 2009 bracht Rijksbouwmeester Liesbeth van de Pol het advies Gezond en goed - Scholenbouw in topconditie uit. In vervolg hierop heeft in het kader van het initiatief ‘Nederland wordt anders’ (NWA) een onderzoekslab over scholenbouw plaatsgevonden, onder de naam Gezond Verstand. Het ministerie van OCW was mede-opdrachtgever en financier van dit onderzoekslab.

Het onderzoekslab Gezond Verstand heeft een aantal zinnige zaken opgeleverd. Insteek was met name input te verzamelen van gebruikers (leraren, conciërges, kinderen, ouders); gebruik makend van hun brede scala aan kennis en dagelijkse ervaringen. De resultaten hiervan zijn verwoord in een onderzoeksverslag met daarin ondermeer de uitkomsten van een enquête onder scholen, beoordelingen van scholen naar aanleiding van schoolbezoeken en filmmateriaal. Een bijzonder resultaat van het onderzoekslab is de ‘Scholenbouwwaaier’, een handreiking vormt voor de bouw en verbouw van basisscholen.

Met de Scholenbouwwaaier heeft de gebruiker een instrument in handen om ambities ten aanzien van de huisvesting in een vroeg stadium van de (ver)bouw helder te formuleren en bespreekbaar te maken met alle betrokkenen in het bouwproces. De waaier besteedt aandacht aan een enorme hoeveelheid aspecten, aan de hand van vijf thema’s:
ruimten, binnenklimaat, sfeer, gebruik en omgeving. Hiermee kunnen de gebruikerswensen gestructureerd worden en opgenomen worden in het PVE.

Zie ook:
Onderzoekslab 12: Gezond Verstand