Meer groen op de brede school

24 maart 2011

Het voorjaar is begonnen. Het groen roept. Het is inspirerend om te werken met groen en leerlingen te zien leren en genieten. Het thema groen biedt namelijk een legio aan mogelijkheden om te werken aan welzijn, een duurzame leefomgeving, motorische ontwikkeling(sport), talentontwikkeling of een gevarieerd buitenschools aanbod. Brede Scholen kunnen een prachtig groen aanbod maken.

Een voorbeeld is de splinternieuwe brede school ’t Festival uit Zwolle. Hun brede schoolvisie is ‘leren door te ervaren’ en dat kan prima met groen.  Er werd een zeer gevarieerd programma samengesteld: van natuurfotografie, afval is goud waard, met Staatsbosbeheer op pad. Aan de naschoolse activiteiten mogen ook de kinderen uit de wijk deelnemen. Het docententeam werd getrained hoe dergelijke natuurlessen te verzorgen. Laat u inspireren door op de links in dit bericht te klikken. U kunt de contactpersonen van de goede voorbeelden benaderen voor meer informatie.

Als u met een groen aanbod aan de slag wilt, komen er automatisch vragen. Waar vind ik informatie, aanbod, ondersteuning en financiering. In 14 Frequently Asked Questions (FAQ’s) worden de meest prangende vragen beantwoord.

{Breed} beschouwt groen als een belangrijk thema voor de brede school. Het Steunpunt wil daarom graag nagaan bij de brede scholen en gemeenten waar de behoefte ligt voor dit thema. Vult u de enquête s.v.p. voor begin juli in, ook als u geen behoefte heeft om meer te doen met het thema natuur- en milieu. Met de uitkomsten zal SME Advies (communicatie adviesbureau op het gebied van duurzaamheid) voor {Breed} nagaan hoe scholen op het gebied van natuur- en milieu beter te kunnen ondersteunen.

1. Goed voorbeeld: brede school 't Festival - Zwolle
2. Goed voorbeeld: brede school Zuiderbreedte - Hoogeveen
3. Goed voorbeeld: Natuurcentrum Gorinchem
4. Goed voorbeeld: Speelleertuin Schijndel
5. Goed voorbeeld: Bikube Hoofddorp
6. Goed voorbeeld: Natuurontdekplek Hoogeveen
7. Goed voorbeeld: Natuurwerken Gouda
8. Goed voorbeeld: De Gentiaan in Apeldoorn
9. Goed voorbeeld: De Touwladder in St. Michielsgestel
10. Goed voorbeeld: OBS Prisma in Hoogvliet
11. Goed voorbeeld: De Bloemhof Rotterdam
12. Hoe betrek je het schoolteam bij natuuractiviteiten?
13. FAQ's: antwoorden op veelgestelde vragen over natuur- en milieueducatie
14. Enquête over NME