Allianties rond brede scholen

13 december 2011

Marloes Faddegon volgt de master Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken aan de Universiteit Utrecht. In het kader van deze studie doet ze een onderzoek  binnen het Nederlands Jeugdinstituut. Marja Valkestijn, expert brede school van het NJi begeleidt haar hierbij.

Voor haar onderzoek ging Marloes op zoek naar samenwerkingsverbanden van brede scholen en mbo-opleidingen, hbo-opleidingen en andere kennisinstituten. Deze samenwerkingsverbanden moeten leiden tot kennisverspreiding onder medewerkers binnen de brede school praktijk. Marloes vertelt: “Dit soort allianties zijn belangrijk, omdat uit de uitkomst van de vorige ronde van de Kenniskring Brede School is gebleken dat werken binnen de brede school andere kwaliteiten vergt van medewerkers dan werken binnen een niet brede school. Dit betekent ook dat er meer kennis overgedragen moet worden op en tussen de medewerkers.”

Het onderzoek vindt plaats in het kader van de kenniskring brede school, waar naast het NJi ook experts als Jeannette Doornenbal, Job van Velsen en Jeroen Onstink zitting in hebben. De kenniskring heeft voor dit onderzoek de volgende vraag geformuleerd: In hoeverre levert de vorming van  allianties van brede school praktijken met  opleidingen, en/of onderzoeksinstellingen  en andere kenniscentra, een zinvolle bijdrage aan de pedagogische kwaliteit c.q. positieve ontwikkeling van jeugd in brede school praktijken? Het onderzoek van Marloes levert informatie op waar de kenniskring weer mee verder kan.

In haar zoektocht naar allianties deed Marloes eerder al een oproep op deze site en in de nieuwsbrief. Ze ondervond dat er nog niet zoveel van dit soort allianties bestaan. “Binnen de brede school praktijk wordt wel veel samengewerkt met opleidingen, maar die samenwerking is meestal alleen gericht op de professionalisering van studenten en niet op medewerkers. Of allianties werken wel samen, maar zijn niet zozeer uit op verspreiding van kennis. Opvallend is dat de beste drie voorbeelden van dit soort allianties allemaal bij een lectoraat horen, verbonden aan een hogeschool .”

Marloes heeft een eerste inventarisatie van de bestaande allianties gemaakt en zal nu verder gaan met het onderzoeken van enkele van deze allianties. Goede voorbeelden worden daarbij uitgelicht en Marloes stelt samen met de kenniskring brede school  aanbevelingen  op voor allianties die in ontwikkeling zijn en voor mensen die eraan denken een soortgelijke alliantie te beginnen. Omdat ze vermoedt dat er misschien meer samenwerkingsvormen bestaan die ze nog niet heeft kunnen bereiken, staat Marloes nog steeds open voor aanmelding van bestaande allianties.

De eerste rapportage van het onderzoek van Marloes Faddegon is inmiddels openbaar.

Bent u of kent u een goed samenwerkingsverband dat waardevol kan zijn voor het onderzoek van Marloes? Neem dan contact met haar op via m.faddegon@nji.nl. Ook reacties op dit rapport zijn van harte welkom.

Deelnemers aan de kenniskring brede school

13 december 2011

• Job van Velsen - projectleider Landelijk Steunpunt Brede Scholen en directeur Etuconsult.
  • Jeroen Onstenk - lector Geïntegreerd pedagogisch handelen, InHolland
  • Gerard van de Burgwal - directeur St. Brede School Haarlemmermeer,  adviseur Taskforce Kinderopvang Amsterdam, adviseur brede school ontwikkeling Zwijndrecht en Barendrecht.
  • Jeanette Doornenbal - lector Geïntegreerd Jeugdbeleid, Hanzehogeschool
  • Cissy Nieuwenweg – gemeente Houten, projectleider brede school
  • Annette van Valkengoed - directeur Laterna Magica
  • Thea de Graaf Projectleider Brede Schoolontwikkeling  en Coördinator Regie van de Zorg Nijmegen
  • Nederlands Jeugdinstituut: Marja Valkestijn, Marloes Faddegon, Saskia van Oenen.