Hogeschool Utrecht - Opvoeden en ontmoeten in de wijk

8 mei 2012

De stichting ABC en de Hogeschool Utrecht startten in oktober 2010 met subsidie van de provincie Utrecht een onderzoek over de pedagogische afstemming tussen de betrokkenen op brede scholen. Dit heeft geresulteerd in een onderzoeksrapport met vruchtbare resultaten.

Het onderzoek werd afgenomen bij twee Amersfoortse brede scholen; ABC Liendert en ABC Randenbroek. De pedagogische afstemming tussen professionals, ouders en kinderen is van groot belang om optimale ontwikkelingskansen te realiseren, maar vaak laat dat contact tussen de betrokkenen nog te wensen over. Het onderzoek toont aan dat pedagogische verbindende omgevingen een positief effect op kinderen hebben. Zij hebben meer ontwikkelingskansen, minder gedragsproblemen en voelen zich meer betrokken bij elkaar en bij hun omgeving.

Het is van belang dat de betrokkenen actief met elkaar communiceren en met elkaar bespreken wat de partijen van elkaar verwachten in de opvoeding. Uit het onderzoek blijkt dat ouders en professionals vaak niet dezelfde verwachtingen hebben en dat er binnen de groepen onderlinge verschillen bestaan. In het rapport beschrijft het projectteam in acht heldere stappen de werkwijze die bij de twee Amersfoortse brede scholen leidden tot een breedgedragen pedagogische visie.

Download het onderzoeksrapport ‘Opvoeden en ontmoeten in de wijk; het ontwikkelen van een gezamenlijke pedagogische visie  in de brede school’.