AGIOn – In Ruimte naar de Brede School

5 juni 2012

Wat betekent de samenwerking tussen onderwijs en opvang om een brede leer- en leefomgeving te creëren voor de ruimtelijke omgeving van de brede school? Het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) deed hier onderzoek naar.

De resultaten van het onderzoek staan in een rapport, getiteld ‘In Ruimte naar de Brede School, Onderzoek naar de ruimtelijke vertaling van een pedagogisch maatschappelijk concept’.  Job van Velsen, projectleider van {Breed}, leverde een bijdrage aan dit onderzoek.

Het rapport bestaat uit vijf delen, die elk verschillende onderzoeksvragen behandelen. Ten eerste heeft AGIOn onderzoek gedaan naar de brede school in binnen- en buitenland, om te ontdekken welke invullingen de scholen geven aan het concept ‘brede school’. Hieruit blijkt dat scholen zoeken naar modellen die samenwerking stimuleren. De brede school is geen project van het onderwijs alleen, het is een gedeeld project van verschillende sectoren die op een gelijkwaardige manier samenwerken.

Vervolgens bekeken de onderzoekers hoe de verschillende brede scholen hun concept vertalen in de huisvesting en de omgeving. Belangrijkste conclusie: voor het ruimtelijk concept voor de brede school moet het belang van de kinderen en jongeren steeds centraal staan. Het overmatig vermengen van functies kan tot verwarring en onduidelijkheid leiden. Het derde deel van het rapport beschrijft waar een brede school op moet letten bij het ontwerp van het gebouw. Daarbij wordt naar drie scenario's gekeken: ‘Schoolgebouwen aanpassen aan en openstellen voor de brede schoolwerking’, ‘Samen bouwen’ én Schoolomgeving aanpassen om verbindingen, groeninfrastructuur, etc. te versterken’. Het beheer en de exploitaitie van de gebouwen komen in deel vier aan bod. Daar stelt men allereerst vast dat er een positief verband bestaat tussen de goede inhoudelijke samenwerking in het gebouw en het vlot beheer ervan. Een tweede belangrijke vaststelling is dat beheer en exploitatie tijdig in rekening gebracht moeten worden. Ten slotte biedt AGIOn een aantal voorstellen om te komen tot een stimulerend beleid, waarbijeen  beleidsdomeinoverschrijdende samenwerking, op de verschillende bestuursniveaus belangrijk is.

U kunt een samenvatting van het rapport downloaden. Op de website van AGIOn vindt u het volledige rapport.