Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs

26 juni 2012

Muziek telt! deed onderzoek naar muziekeducatie op Nederlandse basisscholen. Veel scholen vinden muzieklessen in het onderwijs van wezenlijk belang. Zij zien muziek als instrument om zelfvertrouwen, talentontwikkeling en samenwerking bij kinderen te stimuleren.

Met het initiatief Muziek telt! wil de Nederlandse muziekwereld ervoor zorgen dat kinderen vaker in aanraking komen met muziek. School kan daarbij een sleutelrol bieden en daarom maakt Muziek telt! zich hard voor meer muziekeducatie.

Twee communicatieadviseurs van {Breed}, Margriet Bokhorst en Annette Lubbers gingen op bezoek bij zes basisscholen verspreid over het land. Zij maakten portretten van deze scholen, die elk buitengewoon veel aandacht besteden aan muziekeducatie. Zo heeft Samenspel in Amsterdam een Leerorkest, waarin kinderen gezamenlijk een compleet symfonieorkest vormen. Op De Horizon in Lelystad leren kinderen elke donderdagcoöperatief hun muziekinstrument bespelen. Omdat de 75 leerlingen van de St. Laurentius in Weert-Swartbroek elke dag zingen in muziekles, maar ook in andere lessen, mag deze school de onderscheiding Zilveren Zing’es School dragen. De leraren op De Triangel in Steggerda hebben er bewust voor gekozen om zich te profileren met muzieklessen, omdat deze bijdragen aan de pedagogische ontwikkeling van kinderen. Iedereen is het erover eens dat muziek maken talentontwikkeling, samenwerking en zelfvertrouwen bij de kinderen stimuleert.

Voor deze publicatie schreef onderwijsdeskundige Marcel van Herpen een bijdrage in de vorm van een essay ‘Muziek is de levensadem van een kind’. Ruth Slob voerde een interview met Tineke van der steen, basisschooldocent en leraar van het jaar 2009. Zij vertelt daarin over muziekeducatie en hoe zij erin slaagt om kinderen te enthousiasmeren. Ten slotte inventariseerde onderzoeksbureau IVA in opdracht van Muziek telt! hoe het is gesteld met muziekeducatie op basisscholen.

Download het volledige onderzoek