Kohnstamm Instituut – Pedagogische kwaliteit van buitenschoolse opvang in Nederland

8 oktober 2012

Uit de eerste landelijke peiling van de pedagogische kwaliteit van BSO’s in Nederland in 2011 bleek dat deze voldoende tot ruim voldoende in orde is. Op organisatie- of locatieniveau zijn er desondanks punten waarop de BSO zich kan verbeteren.

Op 78 BSO’s deed het Kohnstamm Instituut onderzoek naar de pedagogische kwaliteit. Zo onderzocht het organisatorische kenmerken (groepsgrootte, groepsstabiliteit, pedagogisch beleid en de opleiding van de pedagogisch medewerkers) en de interactie tussen pedagogisch medewerkers en kinderen. De onderzoekers namen bij kinderen, ouders, pedagogisch medewerkers en leidinggevenden in de buitenschoolse opvang vragenlijsten af. Allen bleken in het algemeen tevreden over de kwaliteit van de bso, net als de experts die de BSO’s beoordeelden op basis van observatieschalen.

Gemiddeld genomen beoordeelde het Kohnstamm Instituut de groepen, de ruimte en inrichting, materialen en activiteiten, interacties en groepsfunctioneren positief. Toch zijn er op sommige BSO’s zeker verbeteringen nodig. Zo was er op 20 % van de BSO’s tijdens de observaties voor één of meerdere kinderen geen leeftijdsgenootje aanwezig om mee te spelen. Bovendien zouden BSO’s meer aandacht kunnen besteden aan de ontwikkelingsgebieden ‘natuur’, ‘muziek’, ‘taal en denken’ en ‘ media’ in hun activiteiten. In de vier grote steden is de kwaliteit van de buitenruimte niet voldoende en beduidend lager dan in andere gemeentes.

Lees het onderzoek

23 november 2017