Rijksuniversiteit Groningen - Binding door de brede school

11 december 2012

De brede school fungeert vaak als centrale ontmoetingsplek in het dorp of in de wijk. Onmisbaar bij deze functie is dat buurtbewoners een reden hebben om gebruik te maken van de brede school door een gemeenschapsvoorziening.

‘Hoe kan de brede school bijdragen aan de versterking van de sociale cohesie?’ Die vraag stelde Thom Dijkhuizen zich voor zijn Masterscriptie. Om daadwerkelijk een plek te kunnen zijn waar mensen bij elkaar komen en waar nieuwe contacten ontstaan, moet een brede school voldoende aanleiding geven voor buurtbewoners om naar binnen te lopen. Daarom is een voorwaarde dat in de brede school een algemene voorziening, zoals een bibliotheek, een fysiotherapeut, een sportvereniging of een buurthuis, gevestigd is.

Dijkhuizen onderzocht aan de hand van verschillende indicatoren hoe sociale cohesie in de brede school versterkt wordt, namelijk de betrokkenheid bij het planproces, de betrokkenheid bij de brede school, de brede school als ontmoetingsplek, sociale contacten via de brede school en sociale activiteiten die plaatsvinden via de brede school. Uit zijn onderzoek bleek dat in geen van de cases bewoners betrokken zijn geweest bij het planproces. De interactie tussen verschillende bevolkingsgroepen, het zogenaamde bridging, komt ook maar beperkt voor, omdat de sociale activiteiten vooral gericht zijn op leerlingen.

Thom Dijkhuizen studeerde Sociale Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor zijn masterscriptie interviewde hij verschillende betrokkenen bij brede scholen. Vier brede scholen stonden hierbij centraal, namelijk MFA ’t Aambeeld in Vlagtwedde, brede school De Samensprong in Haulerwijk, MFA De Spil in Heerenveen en MFA De Treffe in Warns. De Vensterscholen in Groningen zijn gebruikt als reflectie op dit onderzoek.

T.M. Dijkhuizen (2012), Binding door de brede school, Rijksuniversiteit Groningen.