De 10 adviezen voor dagarrangementen

25 mei 2012

‘Flexibele onderwijstijden’ is een zeer actueel onderwerp in het onderwijs. Maar hoe kunnen we dagarrangementen stimuleren? Dat onderzochten het project Andere tijden en de Werkgroep Onderwijs en Kinderopvang.

Tijdens het 8e Jaarcongres Brede Scholen ontving demissionair minister Henk Kamp van Sociale Zaken van de projectgroep Andere Tijden en de Werkgroep Onderwijs en Kinderopvang het onderzoekrapport. Daarin staan tien adviezen voor een dagarrangement voor alle kinderen. Samengevat luiden de adviezen als volgt:

1. Geef richting
2. Werk vanuit de wensen en behoeften van kinderen en ouders
3. Investeer in innovatie
4. Nieuwe tijden voor onderwijs en opvang
5. Stimuleer samenwerking van professionals
6. Denk in ruimte voor kinderen
7. Maak de weg vrij
8. Bundel beleid en middelen
9. Hef de versnippering in beleidsinitiatieven op
10. Organiseer onderzoek, kennisdeling en netwerkvorming

Gezamenlijk vormen ze een pleidooi voor de stimulering van dagarrangementen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. De kinderen, en hun (werkende) ouders, krijgen meer rust met een goede dagindeling. Niet alleen de overheid, maar ook alle andere betrokkenen, moeten een bijdrage leveren aan het stimuleren van flexibele onderwijstijden.

Lees het persbericht van het project Andere Tijden

Dit artikel delen: