Wat makkelijk is, betekent ook weinig.

31 mei 2017

Aldus een uitspraak van Vincent van Gogh, een uitspraak die ik eerder dit jaar in een nieuwjaarskaart verwerkte, maar die afgelopen weken weer regelmatig opborrelde als een uitspraak die volgens mij maar al te waar is. Laatst nog in de context van samenwerkende professionals binnen een IKC.

“Hier spreken we over wij ipv ik”, is zo’n uitspraak die ik jaren terug ontlokte aan een deelnemer aan het Brede schoolcongres. Ik vroeg naar een belangrijk kenmerk van een brede school of kindcentrum. We hebben het over onze kinderen, en niet over mijn kinderen, vervolgde zij vol gedrevenheid. Prachtig gesproken, vind ik nog steeds. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Om zover te komen, een kindcentrum waar je je met elkaar als team van samenwerkende professionals samen verantwoordelijk voelt, waar het “wij’ gevoel overheerst is écht een hele uitdaging.  

Maar… áls het je lukt, ja, dan heb je ook wat!

Onderlinge relaties, wederzijds vertrouwen, respect, gelijkwaardigheid tussen onderwijs en kinderopvangprofessionals is een noodzaak en voorwaarde en basis voor succes.  Samenwerken als één team is een route waar je wat mij betreft nooit te veel tijd voor kan nemen. Iedere keer dat ik een eerste IKC bijeenkomst voor medewerkers help organiseren, zoals afgelopen week nog, ben ik oprecht verrast door alle energie en enthousiasme die los komt. Hoe in korte tijd bruggen gebouwd worden tussen de werelden van regulier en  speciaal basisonderwijs, jeugdhulpverlening en kinderopvang.  

Een beetje gluren bij de buren helpt ook. Je kan letterlijk bij de buren, in elkaars groep, gaan kijken, of op bezoek gaan bij een ander kindcentrum. Vooraf je vragen of kijkwijzer opstellen, zou ik aanbevelen. En de juiste locatie bezoeken. Zo bezochten 18 pedagogisch medewerkers met tassen vol vragen over samenwerking onlangs een locatie waar de samenwerking tussen pedagogisch medewerkers en leerkrachten in woord en daad zichtbaar is. Zo’n gericht bezoek is goud waard!

Ondertussen werken initiatieven als Pact, maar ook lectoraten en andere opleidingen aan de kwaliteit van de IKC-professional. Trots ben ik op de bijdrage in deze nieuwsbrief van Bo van Kuijk, die haar bachelorsscriptie over interprofessioneel opleiden met jullie deelt. En op het filmpje van Joke Kuiten, over competenties van medewerkers. Zo zie je, het wiel wordt ook op dit gebied uitgevonden, dat maakt veel dingen makkelijker. Ieder bewandelt daarbij zijn eigen route richting een uniek kindcentrum. Besef daarbij dat de samenwerking alleen maar meer glans krijgt als je tegenslagen samen weet te overwinnen, knelpunten met elkaar weet op te lossen. Dat leidt tot een glansrijk ‘WIJ’ van je kindcentrum. 

Reserveer daarvoor tijd in de jaarplanning, zou ik ieder op weg naar een IKC willen zeggen. En vier de successen.

Plezier,

Job

(*) PS: Dank aan mijn boer Ton, die altijd maar weer van die prachtige slogans ontdekt, zo ook de titel van deze column.

 

Twee keer per maand onze columns en BredeSchool-nieuws in uw mail? Klik hier.

Dit artikel delen:

Nieuw boekje

Een nieuw praktisch boekje! Als hulp en inspiratiebron. Over werken aan en in een kindcentrum. Juist voor hen die dagelijks werken voor kinderen.
Bestel het hier.

Columns van Job

09 juli 2018
25 april 2018

Op de kaart

kaart van alle Brede Scholen en IKC's. Staat u er al bij?

Twitter (breed}!

{Breed}, tweewekelijks in uw mailbox! U kunt zich hier aanmelden.

javhide.com sexsut.com