Het peloton komt eraan.

12 juli 2017

In Den Haag wordt druk onderhandeld over een nieuw kabinet. Op gympen zelfs, las ik in de krant. Ik ben toch zo benieuwd of het kindcentrum als gespreksonderwerp al ‘op tafel heeft gelegen’? En of dat nieuw beleid zal opleveren? Aan alle adviezen, onder andere van een breed samengestelde Taskforce, en flankerend lobbywerk voorafgaand aan de verkiezingen kan het niet liggen!

Ik denk dat we geduld moeten hebben, de eerste schoolvakanties zijn immers al begonnen, de rest volgt deze of volgende week. 

Politici met reces, onderwijs met vakantie. In de tussentijd zijn kinderopvang en BSO in veel brede school- en IKC-gebouwen even de enige bewoners en draaien lange maar leuke dagen met een uitdagende zomeraanbod. Voor je het weet is het september en gaat een nieuw schooljaar van start. Ook dan zal er nog geen witte rook van een nieuw kabinet zijn, verwacht ik zo.

Ligt de hele IKC ontwikkeling nu stil, wachtend op wat komen gaat? Nee, integendeel, zou ik durven zeggen. Als ik afgelopen schooljaar zo eens beschouw, zie je dat de ontwikkeling van kindcentra in Nederland van onderop volop gaande is. En het blijft niet bij de enkele beroemde, immer inspirerende en zich nog steeds ontwikkelende IKC voorlopers. Om in wielertermen te spreken, het peloton komt er achteraan! In Hilversum, IJsselstein, Vianen, Wolvega, Franeker, Sneek, Lelystad, Beusichem, Buren, Beuningen, Hoorn, Amsterdam, Delfzijl, Harlingen, Leimuiden, Lichtenvoorde, Baarle-Nassau, noem het maar of er komt een kindcentrum, de één nog leuker, inspirerender of mooier dan de andere. Dat bedenk ik niet, dat wéét ik omdat ik het gezien en gehoord heb! 

Één van die nieuwe kindcentra, Kindcentrum Borgele in Deventer, kunt u tijdens een deelsessie op de Vijfde landelijke IKC dag live horen en zien. Zij zullen die dag hun kennis en ervaringen met u delen. Handig en misschien ook leerzaam als u, of uw gemeente, zelf op weg is naar een IKC. Daar is deze IKC dag natuurlijk uitermate geschikt voor.

In deze nieuwsbrief hoop ik komend jaar een paar van die nieuwe juweeltjes, misschien wel in een nieuwe rubriek,  aan u te kunnen presenteren. Al die aanstormende IKC’s laten zien dat waar een wil is, ook een weg is. 

En misschien laten we daarmee de politiek zien dat ze niet meer om het IKC heen kunnen. En worden zij verleid om vanuit hun verantwoordelijkheid mee te denken over hoe het nog wat makkelijker kan. U leest het, ik zit al weer te broeden op nieuwe dingen voor het komend jaar, maar ook ik ga eerst met vakantie. Ik wens ieder een prachtige zomer toe en denkt u ondertussen eens na of u een aansprekend voorbeeld bént, of ként dat zich aan de lezers van {Breed} zou willen voorstellen. Eind augustus, als de volgende nieuwsbrief verschijnt, kom ik erop terug, zeker weten!

Tot dan, 

Job.


Dit artikel delen:

Nieuw boekje

Een nieuw praktisch boekje! Als hulp en inspiratiebron. Over werken aan en in een kindcentrum. Juist voor hen die dagelijks werken voor kinderen.
Bestel het hier.

Columns van Job

09 juli 2018
25 april 2018

Op de kaart

kaart van alle Brede Scholen en IKC's. Staat u er al bij?

Twitter (breed}!

{Breed}, tweewekelijks in uw mailbox! U kunt zich hier aanmelden.

javhide.com sexsut.com