Thema: Natuur en milieu educatie

"Cultuur, dat gun je toch ieder kind?"

30 augustus 2012

In een serie korte films die het Jeugdcultuurfonds maakte, vertellen Tweede Kamerleden hoe belangrijk cultuureducatie was in hun jeugd en hoeveel profijt ze daar nu nog van hebben.

Het Jeugdcultuurfonds gelooft dat cultuur belangrijk is voor de persoonlijke vorming van een kind. Daarom stelt het kinderen in achterstandsposities in staat om muziek- en danslessen te volgen, door hen financieel te ondersteunen. Het fonds hield een enquête onder zittende en aankomende Tweede Kamerleden die als kind zelf aan actieve kunstbeoefening hebben gedaan. Maar liefst 95% van alle ondervraagden zegt hiervan nog steeds de vruchten te plukken in hun persoonlijke leven en in hun carrière.

Veel van de Tweede Kamerkandidaten hebben heel goede herinneringen aan hun actieve kunstbeoefening. Jasper van Dijk (SP) ziet één belangrijke overeenkomst tussen muzikanten en politici: "Ze moeten op een podium staan, met een microfoon." Zijn eerste podiumervaring deed hij op in bandjes, waarin hij onder meer gitaar speelde. Joel Voordewind (CU) vertelt over zijn liefde voor ritme, die hij kwijt kan in het bespelen van het drumstel en de basgitaar. Ook Nicole van Gemert (SP) speelde vroeger muziek. Met haar cello trad ze op in een orkest en daar heeft ze veel van geleerd: "Je komt over je angst heen om voor grote groepen te spelen en te praten, leert samenwerken, creatief te zijn en eens anders naar de dingen om je heen te kijken. Dat gun je toch ieder kind?"

In het leven van Mona Keijzer (CDA), Wassila Hachchi (D66), Tanja Jadnanansing (PVDA) en Marieke van der Werf (CDA) speelde dans een heel belangrijke rol en Corinne Ellemeet (GroenLinks) was als kind helemaal vol van de toneelvoorstellingen die ze op school maakte. Tofik Dibi (GroenLinks) creëerde in zijn tekeningen een fantasiewereld, waardoor hij even kon ontsnappen aan zijn moeilijke thuissituatie. "Het is heel belangrijk om te weten dat je talent voor iets hebt en om bezig te zijn met iets positiefs."
De verhalen van deze Tweede Kamerleden legde het Jeugdcultuurfonds vast in een mooie serie.

Bekijk de filmpjes op YouTube en lees meer op de website van het Jeugdcultuurfonds