Thema: Tussenschoolse opvang

‘Geen ruimere norm kinderopvang’

12 november 2012

De brancheorganisatie Kinderopvang wil niet dat de normen in de kinderopvang verruimd worden. Dat schrijft de organisatie in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de berichten over de nieuwe rekentool.

Vanaf 1 januari 2013 gaan er nieuwe regels in voor de beroepskracht-kindratio in de kinderopvang. Ouders en deskundigen reageerden bezorgd op de aankondiging van de rekentool. De kwaliteit van de kinderopvang zou in het geding zijn, omdat leidsters vanaf volgend jaar meer baby’s en peuters zouden mogen opvangen dan in de huidige situatie. De nieuwe tool berekent bijvoorbeeld dat twee leidsters naast negen 0- tot 1-jarigen ook nog drie peuters mogen opvangen.

Volgens de brancheorganisatie heeft het ministerie de rekentool gebaseerd op bestaande afspraken. Deze tool zou in uitzonderlijke gevallen juist aangeven dat er meer leidsters nodig zouden zijn op één groep dan voorheen. Gevallen waarin minder leidsters op een groep zouden moeten staan, zijn volgens de brancheorganisatie zuiver theoretisch. In de rekentool heeft de organisatie in overleg met BOinK al 115 uitzonderingen geprogrammeerd.

De kwaliteit en de veiligheid van de kinderopvang is niet in het geding, schrijft de brancheorganisatie. Na een half jaar evalueert ze de uitkomsten van de tool in de praktijk en zal ze eventuele onjuistheden in de tool oplossen.