Thema: Tussenschoolse opvang

“Bezuinigingen kinderopvang gaan door”

04 december 2012

In een brief laat Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, aan de Tweede Kamer weten dat hij de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag niet zal terugdraaien. Hij verwacht niet dat ouders door de bezuinigingen minder gaan werken.

De Tweede Kamer stelde vragen aan Asscher over zijn plannen met de kinderopvangtoeslag. De minister antwoordde daarop dat er in het regeerakkoord geen middelen beschikbaar zijn om de bezuinigingen terug te draaien. Asscher geeft aan dat hij het een zorgelijk signaal vindt dat ouders het voornemen hebben om minder te gaan werken. Maar een voornemen hoeft volgens de minister niet te betekenen dat ouders daadwerkelijk minder uren gaan werken, of zelfs stoppen met werken.

Met cijfers laat Asscher zien dat de arbeidsparticipatie van vaders en moeders van jonge kinderen redelijk stabiel is in 2012. Hij verwacht dat ouders op een andere manier arbeid en zorg gaan combineren met behulp van andere werktijden of door minder gebruik te maken van de formele kinderopvang, omdat dat in de praktijk al gebeurt.