Thema: Tussenschoolse opvang

Bijeenkomst medezeggenschap op IKC’s

01 februari 2013

Het Landelijk Steunpunt Brede Scholen organiseerde onlangs een bijeenkomst om te praten over medezeggenschap op IKC’s. Op CBS de Schakel in Utrecht spraken adviseurs van het Steunpunt met afgevaardigden van ouderorganisaties, waaronder BOINK, Ouders&Coo en Stichting Kleurrijke Scholen.

Hoe kun je medezeggenschap op een IKC het beste regelen? Op die vraag was tot voor kort geen sluitend antwoord. Medezeggenschap op scholen is altijd in de vorm van een mr. En bij kinderopvangorganisaties kunnen papa’s en mama’s via een oudercommissie meepraten. Maar hoe moet dat nou als de school en de kinderopvang één instelling als één fungeren? Rond dit onderwerp organiseerde {breed} een bijeenkomst. Daarbij stonden het reglement en het ontwerp Kindcentrum Raad (KCR) centraal. Deze documenten zijn door het Amsterdamse IKC, Laterna Magica, en Margot Koekkoek ontwikkeld. 

De middag begon met een inspirerende inleiding van Margot Reukers, directeur van de Schakel, een brede school in Utrecht. Margot vertelde hoe zij met haar team vorm geeft aan ouderbetrokkenheid. “Dat ouderbetrokkenheid echt een effect heeft op de leerprestaties van de kinderen, staat buiten kijf. We organiseren bijvoorbeeld aan het begin van een schooljaar KOM-gesprekken. Dat staat voor Kind Ouder Medewerker. Ouders en kinderen zijn aan het woord en de leerkracht luistert.”

Vervolgens bespraken de adviseurs van {breed} en de afgevaardigden van de ouderorganisaties het reglement en het ontwerp Kindcentrum Raad (KCR). Zij maakten meteen de afspraak om dat in maart 2013 nog eens te doen, waarna ze een advies uitbrengen over hoe je ouderbetrokkenheid in een IKC het beste kunt regelen. 

Heeft u vragen over dit onderwerp? Stel deze dan via alicejansen@bredeschool.nl.

Delen:

javhide.com sexsut.com