Thema: Voor- en vroegschoolse educatie

Te kostbaar!

02 oktober 2012

De laatste weken zijn we als Landelijk Steunpunt hartstikke druk geweest met het samenstellen van een nieuw activiteitenplan voor het komend jaar. Afgewisseld met vier excursiedagen op vooruitstrevende brede scholen, dankzij Gluren bij de Buren, had deze maand een mooie dynamiek. Onderweg las ik een boekje dat ik al een tijdje met me meedroeg: “Op stap naar de samenleving”, over diversiteit en sociale inclusie in voorzieningen voor jonge kinderen. Een uitgave van Childcare International. Een lange treinreis, terug van een bezoek aan een kindcentrum in Vlaardingen, gaf mij zomaar twee uur tijd om deze publicatie door te nemen. Heerlijk! 13 essays die mij aan het denken zetten.

Het thema is actueel. We hebben het steeds vaker over de vraag of driejarigen in het onderwijs of de kinderopvang thuishoren. Dit boekje draait om de vraag of alleen kinderen uit speciale doelgroepen recht hebben op een voorschoolse voorziening, of alle peuters en hoe dat georganiseerd kan worden. Prof. dr. Vandenbroeck pleit ervoor om “onafhankelijke instituten die de inhoud van de professie verder brengen, te koesteren of die desnoods op te richten.” Terwijl dr. Rienk Janssen van de RMO oproept tot betaalbare kinderopvang, dichtbij huis. Ik vind dat het eigenlijk eerst zou moeten gaan over het 'Waarom?'. Waarom willen we als maatschappij iets met jonge kinderen? En wat willen we dan precies? En wat verwachten we van de begeleiding van jonge kinderen? Hoor Paul Jungbluth, onderwijssocioloog: “Kinderen zijn [...] te kostbaar en hun jeugd is te kort om ze bloot te stellen aan cynische en disfunctionerende personeelsleden in het onderwijs. Daarom zou je moeten overwegen om […] geld in de kinderopvang en het onderwijs te reserveren om zwakke personeelsleden versoepeld af te voeren.” 

Het boek geeft, zoals je uit de citaten kunt opmaken, verschillende meningen, dringt niets op, zet je aan het denken. Combineer drie agendapunten in ‘de agenda van de toekomst’, stelt prof. dr. Janneke Plantenga. "Ouders willen werken en kinderen willen aandacht in een sterk diverse samenleving”.Wijze woorden om mee af te sluiten, doe er uw voordeel mee!

Job van Velsen
Projectleider Landelijk Steunpunt Brede Scholen
jobvanvelsen@bredeschool.nl

Delen:

javhide.com sexsut.com