Thema: Tussenschoolse opvang

Organisaties pleiten voor steun aan kinderopvangsector

06 maart 2013

De FNV In Beweging, Abvakabo FNV, de Brancheorganisatie Kinderopvang en ”Voor Werkende Moeders” maken zich zorgen om de huidige staat van de kinderopvangsector. De vier organisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze een pakket met maatregelen voorstelt om “ineenstorting van het landelijk dekkend netwerk van kinderopvangvoorzieningen” te voorkomen.

In de brief komen de vier organisaties met een aantal voorstellen om de bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien. Zij willen ouders, ondernemers en werknemers in de kinderopvangsector op die manier meer rust brengen. In de brief staat het volgende advies: “Maak een pas op de plaats, deze is nodig om weer te kunnen bouwen aan kwaliteit in de kinderopvang.”

De FNV In Beweging, Abvakabo FNV, de Brancheorganisatie Kinderopvang en “Voor Werkende Moeders” hebben in hun wensenlijstje aangegeven dat de overheid zou moeten investeren in de kinderopvang. Volgens de bonden is daar in de toekomst financiële ruimte voor, omdat de overheid door een teruglopende vraag naar kinderopvang de komende jaren waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s minder aan kinderopvangtoeslag aan ouders hoeft uit te keren. De organisaties stellen dat er alleen al in januari van dit jaar 50 miljoen euro minder aan kinderopvangtoeslag is aangevraagd. In de brief schrijven zij: “Oormerk dit geld voor kinderopvang en besteed het aan kinderopvang.”

De vier organisaties maken zich grote zorgen over de huidige stand van zaken in de kinderopvang. Door de dalende vraag naar kinderopvang zijn er inmiddels zo’n honderd kinderopvangorganisaties failliet gegaan. En dat kan volgens hen leiden tot de ineenstorting van het landelijk dekkend netwerk van kinderopvangvoorzieningen.  “Kinderopvang is niet alleen een arbeidsmarktinstrument, maar ook een pedagogisch instrument, daar zijn we het allemaal over eens. Kinderopvang is geen kostenpost, maar een investering voor nu en onze toekomst.”