Thema: Zorg

Samenwerkende scholen winnen Onderwijsprijs

21 maart 2013

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft woensdag 20 maart de Nationale Onderwijsprijs uitgereikt. Hij deed dat bij een bijeenkomst in Brede, de Onderwijsstad van 2012 en 2013. de basisschool De Laak en zml-school De Kom uit Wamel en de middelbare school het Porta Mosana College uit Maastricht gingen er met de prijzen vandoor.

In zijn toespraak haalde in zijn toespraak de creativiteit van het Nederlandse onderwijsveld aan. "Goed onderwijs ontstaat in de klas, als resultaat van het teamwork van leraren en schoolleiding. Docenten en leerlingen bewijzen op hun eigen manier hoe ongelooflijk creatief en inventief het onderwijs in Nederland is."

De Onderwijsprijs wordt om het jaar uitgekeerd. Er zijn twee categoriën: basisscholen en middelbare scholen. In de categorie basisschool viel een gezamenlijk project van twee basisscholen uit het Gelderse Wamel in de prijzen. Basisschool De Laak en ZML school De Kom kregen de Onderwijsprijs voor hun samenwerking. Twee klassen van de zml-school zijn ingetrokken bij dorpsschool De Laak. Er zijn al tal van activiteiten opgezet. De jury oordeelde alsvolgt: "Leerlingen van De Laak ontwikkelen zich als 'mentor' en ondersteunen de leerlingen van De Kom tijdens de lessen. Docenten van De Laak profiteren in hun eigen klas in hoge mate van de expertise van hun collega's van De Kom. Het project biedt een oplossing voor een vraagstuk waar men op vele plaatsen in Nederland mee worstelt en is ook voor andere onderwijstypen relevant."

Het Porta Mosana College uit Maastricht kreeg de onderwijsprijs voor haar inzet voor meer zorg in het groene onderwijs. Deze school is gaan samenwerken met een Tyltylschool en een instelling voor psychiatrische patiënten. De jury zegt: "Wat in het bijzonder aanspreekt is de maatschappelijke betrokkenheid die dit project uitstraalt. Bovendien is die betrokkenheid gekoppeld aan de beroepssector waarvoor deze vmbo-leerlingen worden opgeleid. Op die manier ontstaat een betekenisvolle leeromgeving."

Verder werd nog een prijs uitgereikt voor school met het beste schoolplein. Deze ging naar het Multifunctioneel Kindcentrum Het Palet uit Meppel.