Thema: Kinderopvang & BSO

Kinderopvangorganisatie De Regelfee - Utrecht

03 mei 2013

Ciske Anne van Oosterhout is directeur van kinderopvangorganisatie De Regelfee in Utrecht. Deze bevlogen onderneemster uit Utrecht is sinds april 2013 ambassadeur.

{breed} heeft door het hele land ambassadeurs. Ambassadeurs zijn scholen, kinderopvangorganisaties of gemeentes die volgens {breed} goede voorbeelden zijn van brede scholen of goede voorbeelden van organisaties die samenwerken met een brede school.

Kinderopvangorganisatie De Regelfee uit Utrecht valt in de laatste categorie. De Regelfee werkt nauw samen met een aantal scholen in Utrecht. Ciske van Oosterhout, zegt: “Wij hebben reeds een bso op de Dr. Bosschool in Utrecht, bso de Boshut. En onlangs hebben wij een nieuwe partner gevonden, de Parkschool. Op 1 mei hebben wij in deze school  een nieuwe opvanglocatie geopend.”

School in de wijk Lombok
Annet Baart is de directeur van de Parkschool. Zij vertelt over de school en de wijk Lombok. “Lombok is een kleine dynamische wijk in Utrecht. Sommige mensen noemen het zelfs de hipste wijk van Utrecht. Het is een bijzonder levendige wijk, waarin mensen van verschillende afkomst wonen.” De Parkschool is een protestants-christelijke school met zo’n 140 leerlingen. In deze buurt zitten nog vier andere scholen.

De Parkschool werkte reeds samen met een andere kinderopvangorganisatie. Baart: “Wij waren echter niet zo tevreden over deze samenwerking en dus zijn we opzoek gegaan naar een nieuwe partner. We kwamen al snel terecht bij Ciske van de Regelfee.”

De Regelfee
Ciske heeft de Regelfee zo’n 12,5 jaar geleden opgericht. “Ik organiseerde altijd activiteiten voor kinderen. Ik werd veel ingehuurd door bso’s. Daarnaast organiseerde ik bevrijdingsfeesten. Zo’n tien jaar geleden ben ik mijn eigen bso begonnen. Ik merkte dat de bso steeds meer een hangplek werd voor kinderen, waar kinderen het niet naar hun zin hadden. Het enige wat ze deden was spelen op de Playstation. Ze moesten wachten tot de kookwekker afging en dan was het weer hun beurt. Ik wilde daar verandering in brengen en dus ben ik een bso begonnen op een zwarte school. Ik had in het begin zes kinderen. Door leuke activiteiten te organiseren, explodeerde deze bso. Er kwamen steeds meer kinderen, nu is dat 60% van de school .”

Activiteiten
Ciske wil ook op de Parkschool een aantrekkelijke opvang met leuke activiteiten neerzetten. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen met plezier naar school én de bso gaan. Hoe ik dat wil gaan doen? Simpel. Door zowel naar de ouders als naar de kinderen te luisteren.” Een goede bso heeft volgens Ciske een leuk activiteitenprogramma nodig. “Op bso Lombok gaan we met een aantal clubs werken. Kinderen kunnen zich aansluiten bij een club. Doen ze mee met de groene vingerclub, dan gaan ze lekker in de moestuin werken, of brengen ze een bezoek aan het park. Bij ons lopen de buitenschoolse opvang en de naschoolse activiteiten overigens in elkaar over.” Daarnaast organiseert de Regelfee bijvoorbeeld judolessen. Ciske: “Deze zijn ook toegankelijk voor kinderen die niet op de bso zitten. Verder had de school laatst een projectweek ‘De Vrede van Utrecht’. Daar kunnen we op de bso natuurlijk ook van alles mee.”

Visie
De pedagogische visie van de school komt overeen met de visie van de Regelfee. Ciske: “Op die manier willen we een doorgaande lijn creëren.” Annet vult aan. “Op de school werken we met het principe van de vreedzame school en de vreedzame wijk. Verder vinden wij dat elk talent telt. We hebben hier bijvoorbeeld aanbod voor kinderen die wetenschap en techniek leuk vinden. En we werken op school ook met iPads.” Ciske zegt: “Hoewel de bso de pedagogische visie van de school volgt, kiezen we bewust niet voor iPads. Wij willen dat de kinderen op de bso vooral bewegen, praten, dingen doen en naar buiten gaan.”

Schakelen
Bij De Regelfee hebben ze een creatieve methode bedacht om leslokalen na schooltijd in te zetten als BSO-lokalen. Dit wordt schakelen genoemd. In 60 seconden is een lokaal omgetoverd tot BSO-ruimte. Bekijk in dit filmpje hoe dat in zijn werk gaat.

Ambassadeur: Ciske Anne van Oosterhout, Directeur van kinderopvangorganisatie De Regelfee in Utrecht
Website: www.regelfee.nl
E-mailadres: ciske@regelfee.nl