Thema: Financiën

Aanvraag kinderopvangtoeslag loopt terug

13 juni 2013

Het gebruik van kinderopvangtoeslag is in het eerste kwartaal van 2013 gedaald ten opzichte van het gemiddelde van 2012. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat het gebruik met tien procent is afgenomen. Dit levert een financiële meevaller van 225 miljoen euro op. 

Het aantal kinderen waar de toeslag voor werd aangevraagd, daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met zeven procent. Dit komt mede doordat dat ouders die gezamenlijk meer dan 118.000 euro verdienen sinds 1 januari 2012 geen kinderopvangtoeslag meer krijgen voor hun eerste kind. 

Uit de brief blijkt verder dat het aantal uren waarvoor de toeslag werd aangevraagd, gedaald is met drie procent. Doordat het ministerie minder kinderopvangtoeslag hoeft uit te keren, heeft SZW een financiële meevaller van 225 miljoen euro. Het ministerie van Sociale Zaken gaat deze meevaller gebruiken om een aantal tegenvallers op de SZW-begroting aan te pakken, onder andere het kindgebonden budget. Asscher zal de miljoenen niet gebruiken om de bezuinigingen in de kinderopvang terug te draaien. 

Uit de brief blijkt verder dat het aantal instellingen in de dagopvang en de buitenschoolse opvang ongeveer hetzelfde is gebleven. Het aantal gastouders is sinds oktober 2012 wel teruggelopen van 46.000 naar 44.000.

Lees hier de hele brief. 

Delen:

javhide.com sexsut.com