Thema: Financiën

Scholen moeten leraren ontslaan

15 juli 2013

Om het hoofd boven water te houden moeten honderden basisscholen in Nederland de komende tijd leraren ontslaan. Het gevolg hiervan is dat klassen groter dreigen te worden. Scholen trekken aan de bel, omdat ze vrezen voor de kwaliteit van de lessen. 

De PO-raad schrijft op haar website dat steeds meer basisscholen door zogenoemde ‘stille bezuinigingen’ in de problemen komen. Scholen hebben te maken met stijgende vaste lasten, zoals de kosten voor de onderhoud van het schoolgebouw en werkgeverslasten. Bovendien krijgen scholen steeds minder gemeentelijke subsidie voor bijvoorbeeld zwemlessen. Daar komt nog eens bij dat het aantal leerlingen daalt. 

Het gevolg van deze ontwikkeling is dat scholen leraren moeten ontslaan. Leerkrachten met tijdelijke contracten, gymleraren, remedial teachers en muziekdocenten verliezen als eerste hun baan, aldus de sectororganisatie PO-raad. Het zou gaan om honderden leraren die na de vakantie niet meer terug hoeven te komen. De klassen zullen hierdoor groeien. De PO-raad stelt dat klassen van maximaal 28 kinderen acceptabel is. Maar door het ontslag van de honderden leraren kunnen er volgend jaar klassen met 33 leerlingen ontstaan.

De PO-raad wil het tij keren en vindt dat er geld bij moet. ‘Daarmee kunnen leraren behouden blijven voor het onderwijs. Dat is extra belangrijk omdat over enkele jaren een flink tekort aan leerkrachten wordt verwacht,’ zo schrijft de sectororganisatie. 

Bekijk hier een item van RTL Nieuws waarin Simone Walvisch van de PO-Raad de zorgelijke situatie uit de doeken doet. 

Delen:

javhide.com sexsut.com