Thema: Andere schooltijden

Zomerscholen actief tijdens de vakantie

12 augustus 2013

De meeste scholen in Nederland genieten nog van de zomervakantie. Alleen in het zuiden van het land is het nieuwe schooljaar al weer begonnen. Tijdens de zomervakantie zijn echter ook gewoon heel veel kinderen naar school gegaan, de zomerschool. 

Nederland krijgt steeds meer zomerscholen. Deze scholen zijn in de zomer gewoon open. Kinderen die naar een zomerschool gaan krijgen vaak een aantal extra reken-, taal- en geschiedenislessen. Zo zijn ze beter voorbereid op het volgende jaar, of op de middelbare school. Maar naast de reken- en taallessen krijgen de kinderen allerlei leuke activiteiten voorgeschoteld. Het is immers wel vakantie! Zo gaan ze naar de kinderboerderij, zwemmen of lekker buitenspelen in de speeltuin. 

{breed} heeft zomerscholen opgeroepen om van zich te laten horen. En we hebben heel wat foto’s van zomerse activiteiten binnen gekregen. Kijk hieronder voor een overzicht. 

Zaanstad
“In Zaanstad hebben we voor het tweede jaar een Zomerschool,” zegt Margreet Dekker, directeur van de Zaanse Zomerschool. “Elke week hebben we een speciaal thema. Zo hadden we een sportweek, een natuurweek en een techniekweek. Nu zitten we in de Afrikaweek. Op de ene foto ziet u leerlingen hard aan het leren tijdens het ochtendprogramma. De andere foto is gemaakt tijdens het middagprogramma, toen de kinderen djembeles kregen.”

Vlissingen
Op de Zomerschool aan het Pablo Picassoplein in Vlissingen hebben ze in de zomer ook een heel vol programma. De kinderen krijgen niet alleen les, ze maken ook allerlei leuke uitstapjes. Zo kregen ze kookles, gingen ze aan de slag met een vlieger en waren er extra gymlessen. Zie hieronder de foto’s. Omroep Zeeland heeft een reportage gemaakt over de Zomerschool Vlissingen. Bekijk hem hier.

Leeuwarden
In Leeuwarden hebben ze dit jaar voor het eerst een Zomerschool. Hanny Voskuylen van de gemeente Leeuwarden zegt: “Deze Zomerschool is met name bedoeld voor leerlingen die een terugval in kennis hebben gedurende de zomervakantieperiode. Het ochtendprogramma staat dan ook in het teken van het ophalen van de cognitieve kennis (taal en rekenen) . ‘s Middags gaan de leerlingen er op uit om bijzondere ervaringen op te doen die weer ingepast worden in het ochtendprogramma. We starten met een kleine groep. Mocht de Zomerschool dit jaar een succes worden, dan breiden we volgend jaar uit.” De Zomerschool in Leeuwarden is voor leerlingen van groep 7. Er is gestart met vier scholen, de Wester, de Weide, de Prins Mauritsschool en de Beatrixschool. 

Bekijk hier het schema van het middagprogramma. 

Den Bosch
Den Bosch heeft ook een Zomerschool. In de zomer volgen zo’n zeventig leerlingen lessen bij de zogenoemde Vakantieschool. Er zijn dit jaar zes Vakantiescholen in Den Bosch. De scholen werken samen met kinderopvangorganisatie Kanteel. De lessen zijn voor kinderen uit de groepen zes en zeven. In Den Bosch worden ook de ouders betrokken bij het zomerprogramma. De vaders en moeders zijn af en toe aanwezig bij de uitstapjes en aan het eind maken de kinderen een expositie over de Zomerschool. Ouders kunnen deze tentoonstelling komen bekijken. Bekijk hier de Facebookpagina van de Vakantieschool uit Den Bosch. Hieronder staan een aantal foto's van de zomeractiviteiten van de Vakantieschool uit Den Bosch. 

Almere
Ook Almere heeft een Zomerschool. ’s Morgens staan rekenen en taal centraal en in middag krijgen de kinderen creatieve vakken voorgeschoteld. “Kijk, zo is het nog leuk naar school gaan,” schrijft Zomerschool Almere op Facebook. “Vandaag bij Bertina ‘energie uit citroenen’. Het is natuurlijk wel verrassend als die digitale meter uitslaag. Dansen bij Esther en stop motion bij Mannie.” Bekijk hieronder de foto’s van de Zomerschool Almere. 

Vlaardingen
In Vlaardingen is de Zomerschool open van 19 tot en met 29 augustus. Daarna is de vakantie voorbij en gaan de kinderen weer gewoon naar school. Zo'n dertig kinderen nemen van maandag tot en met donderdag deel aan het leerzame en gevarieerde les- en activiteitenprogramma. Het gaat om kinderen die net uit groep acht komen en na de zomervakantie aan de eerste klas van het VMBO, HAVO of VWO beginnen. De leerlingen krijgen 's morgens les in wiskunde, Nederlands en Engels. 's Middags staan er workshops en uitstapjes op het programma, zoals survivallen, djembé, onderwaterhockey, surfen en koken. Klik hier voor het programma van de middagactiviteiten. 

Groningen
Kinderen in Groningen konden tijdens de zomervakantie ook meedoen aan allerlei leuke activiteiten. Proefjes, spelletjes, speurtochten en leuke technische activiteiten. De kinderen gingen aan de gang om een vlieger te maken en zelfs een waterraket! De zomerschool in Groningen was een initiatief van de Openbaar Onderwijs Groep Groningen (02G2) en SKSG Kinderopvang en andere partners. De activiteiten vonden plaats bij de afdeling van het Natuur en Duurzaamheideducatie in Groningen. 

Heeft u in de zomer ook leuke activiteiten georganiseerd? En heeft u hier foto's van? Stuur deze dan naar post@bredeschool.nl. U kunt ze ook op onze Facebookpagina zetten. 

Delen:

javhide.com sexsut.com