Thema: ICT in het onderwijs

‘Digitalisering hoort een plaats te krijgen’

19 augustus 2013

De samenleving verandert razendsnel. Bijna iedereen heeft altijd en overal toegang tot informatie. Mede door deze ontwikkeling en door de opkomst van sociale media verspreidt informatie zich vandaag de dag heel snel. VBSchrift vroeg Saskia Brand-Gruwel, professor Learning Sciences aan de Open Universiteit, wat het onderwijs kan met deze technische ontwikkelingen.

Hoe kan technologie het onderwijs verder helpen? Om op deze vraag een antwoord te krijgen, interviewde VBSchrift Saskia Brand-Gruwel. Zij is professor Learning Sciences aan de Open Universiteit. Volgens Brand-Gruwel is het belangrijk om eerst antwoord te krijgen op de simpele vragen, wie, wat, waar en wanneer? De professor stelt dat jongeren veel meer motivatie hebben om met ICT aan de slag te gaan. Daarnaast zijn voorkennis over ICT, opvattingen over het leren en de te leren stof van belang. 

Omdat sociale media vandaag de dag zo’n grote rol spelen in de samenleving, kan het onderwijs haast niet anders dan nadenken over digitalisering. Volgens Brand-Gruwel moeten scholen eerst een visie ontwikkelen. Vervolgens moeten docenten de leerlijnen uit te zetten. ‘In de didactiek hoort digitalisering ook een plaats te krijgen,’ zo stelt de professor in VBSchrift. “Scholen moeten terug naar de tekentafel. Waar wil ik heen en welke rol kan de techniek daarbij spelen?” Brand-Gruwel stelt dat de directie en alle docenten achter de digitalisering moeten staan. “Docenten moeten wel de meerwaarde zien. Anders willen ze niet. Ook de leerlijn voor digitaal leren moet eenduidig zijn en geïntegreerd in het gehele curriculum.” Van belang is wel dat de leraren zelf goed om kunnen gaan met technologie. 

Brand-Gruwel stelt dat scholen ook aandacht moeten besteden aan de opvoedkundige kant van het digitale leren. De professor wijst daarbij op Facebook. Alle berichten die daarop worden geplaatst kunnen worden gelezen door latere werkgevers. “Het is de taak van school en ouders kinderen bewust te maken van wat het internet kan doen. En hoe het kan doorwerken. En natuurlijk ook wat de gevolgen kunnen zijn van cyberpesten.”

Lees hier het hele artikel dat in juli 2013 in het VBSchrift stond. 

Tags

ICT

Delen:

javhide.com sexsut.com