Thema: Andere schooltijden

Kinderopvang verliest aansluiting met continurooster

20 augustus 2013

De kinderopvang dreigt de aansluiting met het continurooster te verliezen. Dat meldt Kinderopvangtotaal op haar website. Volgens het vakblad stellen steeds meer scholen, die een continurooster hebben, zelf een middagprogramma samen. Vanwege de kosten kiezen ouders liever voor het programma van de school dan voor de kinderopvang. 

Het aantal scholen dat met een continurooster, of een vijf-gelijke-dagen-model, werkt, is de afgelopen jaren toegenomen, zo schrijft Kinderopvangtotaal. Op een school met een continurooster zijn de lessen rond twee uur afgelopen. In de ochtend krijgen de kinderen voornamelijk leervakken en ’s middags staan de doevakken op het programma. Daarnaast is de pauze verdwenen. De kinderen gaan tussen de middag dus niet naar huis. Ze eten hun lunch op school, vaak in de klas. Als de lessen zijn afgelopen mogen de kinderen naar huis. De kinderen die vroeger naar de kinderopvang gingen, blijven nu vaak op school, omdat de onderwijsinstellingen tegenwoordig ook een middagprogramma hebben. Dit programma is vaak goedkoper dan de kinderopvang en dus verliest deze sector terrein. 

Een ander gevolg van het continurooster is dat kinderen niet meer standaard op woensdag- of vrijdagmiddag vrij zijn. Traditiegetrouw waren de maandag, dinsdag en donderdag de drukste dagen op de kinderopvang. Soms was het zelfs zo druk dat ouders op een wachtlijst kwamen. Maar met vijf gelijke dagen verdwijnt deze concentratie van dagen. Ouders kunnen nu ook bijvoorbeeld op dinsdagmiddag vrij nemen en hun kind op woensdag naar de kinderopvang sturen. De kinderen zijn immers alle dagen even laat klaar met school. Overigens zijn de wachtlijsten bijna overal verleden tijd. Door de bezuinigingen kunnen ouders bijna altijd direct terecht. 

Delen:

javhide.com sexsut.com