Thema: Andere schooltijden

Expeditie Kindcentrum

26 augustus 2013

De vakantie is voorbij. Kinderen komen of zijn terug van campings, logeerpartijen, rondreizen over een Waddeneiland of zelfs van over de hele wereld. Of hebben de eigen buurt de afgelopen weken uitgebreid afgestruind op zoek naar vertier en uitdaging.

Ik verbaasde mij er altijd over hoeveel mijn eigen kinderen in zo'n vakantie leerden. En niet alleen toen ze jong waren. Herkent u dat? Ik weet niet of het wetenschappelijk bewezen is, maar ook als leerkracht merkte ik na de zomer dat 'mijn'  kinderen echt groter waren geworden, al moest de kennis van rekenen en taal bij sommigen weer van heel diep opgerakeld worden.

Kinderen maken gedurende die zes weken zomervakantie een enorme sprong, hoe kan dat toch? Door de zomertijd? Doordat ze veel buiten zijn, laat naar bed gaan of veel in contact komen met kinderen van verschillende leeftijden en nationaliteiten? Of omdat er een beroep op hen wordt gedaan om allerlei andere belangrijke vaardigheden te gebruiken?

De zomerschool, een project waarbij kinderen gedurende de zomervakantie een aantal weken aan educatief georiënteerde activiteiten deelnemen, fascineert me ook. Die zomerschool is landelijk een succes, zo maak ik op uit berichten in de media. Leerkrachten zouden er met heel veel plezier werken en tot een alternatief, betekenisvol en leerzaam aanbod komen. Kinderen bezoeken de zomerschool met plezier. Al met al lijkt dit een zeer boeiend initiatief. Overigens ben ik benieuwd naar de tussenrapportage over de pilot flexibele onderwijstijden: hoe ervaren die kinderen en leerkrachten het om in de vakantie gewoon naar school te gaan en wat levert dat vervolgens op?

Een ander opvallend fenomeen waren al die opa's en oma's die ik met kleinkinderen deze vakantie zag. Het viel me echt op. Het gaat niet goed in de kinderopvang zoveel is duidelijk, maar zijn de opa's en oma's het nieuwe alternatief?

Zomerschool, opa's en oma's, buitenland. Leren doe je altijd en op vele manieren, en is volgens mij niet afhankelijk van tijd of plaats. De hele wereld is een leerplaats. De school, breed of smal, heeft als taak die wereld binnen te halen en tegemoet te treden. Samen met anderen: opvang, welzijn en ga maar door.

'It takes a village to raise a child' is niet voor niets een veelgebruikt gezegde onder brede scholen, en het leek me mooi om dit gezegde op deze plaats weer even van stal te halen. Zie het nieuwe schooljaar als een expeditie, zou ik willen voorstellen. Als een boeiende en leerzame ontdekkingstocht. En maak er met de kinderen een prachtig en leerzaam jaar van. Dat wens ik iedereen toe!

Lees hier een artikel over Zomerscholen.