Thema: Financiën

Honderd miljoen voor de kinderopvang

04 oktober 2013

Het kabinet stelt volgend jaar honderd miljoen euro extra beschikbaar voor de kinderopvang. Dat heeft Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken, in de Tweede Kamer gezegd. Het geld wordt gebruikt om de kinderopvangtoeslag te verhogen. 

Het kabinet had het afgelopen jaar een flinke meevaller in de kinderopvangsector. Dat kwam mede doordat er steeds minder ouders gebruik maken van de kinderopvang. Daardoor hoeft de regering minder kinderopvangtoeslag uit te keren en had het een meevaller van zo’n honderd miljoen euro. Eerder stelde Asscher dat hij de meevaller niet zou gebruiken om de bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien. 

De PvdA en de GroenLinks kwamen vervolgens met een motie om het extra geld tóch te gebruiken om de bezuinigingen op te vangen. Deze motie werd in eerste instantie verworpen, omdat de financiële onderbouwing niet zou kloppen. Maar inmiddels heeft Asscher besloten om de honderd miljoen euro alsnog te gebruik om de bezuinigingen deels terug te draaien. Ascher gaat het geld gebruiken om de kinderopvangtoeslag te verhogen. Ouders met een midden- en hogere inkomens krijgen in 2014 meer kinderopvangtoeslag. Ouders met een laag inkomen werden eerder al ontzien. 

De PvdA en GroenLinks hebben in de motie aangegeven dat ze ook eventuele toekomstige meevallers willen gebruiken om de klappen in de kinderopvang op te vangen. Maar dat is volgens de begrotingsregels niet toegestaan. 

Delen:

javhide.com sexsut.com