Thema: Naschoolse activiteiten

Classic Express laat kinderen kennismaken met muziek

18 oktober 2013

Het Prinses Christina Concours reist met de Classic Express door Nederland en laat kinderen kennis maken met klassieke muziek. Uiteraard mogen de kinderen zelf ook een instrument bespelen.

Het Prinses Christina Concours heeft zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk kinderen in Nederland kennis te laten maken met (klassieke) muziek. Dat doet het Prinses Christina Concours onder andere met de zogenoemde Classic Express. Jongeren vanaf 12 jaar, die bij het concours een prijs hebben gewonnen, komen met deze reizende concertzaal op tal van basisscholen. Daar spelen zij vervolgens klassieke muziek.

Kinderen van de scholen waar de Classic Express langskomt kunnen natuurlijk ook meedoen met de Classic Express. Wytske Dijkstra van het Prinses Christina Concours legt uit. "Een concert in de Classic Express is een bijzondere belevenis.  Dat geldt ook voor zowel kinderen uit regulier basisonderwijs als speciaal basisonderwijs en mytyl- en tytylscholen. Het Prinses Christina Concours wil deze scholen graag samen laten werken. Want wat is er nou leuker dan samen muziek te maken?"

Er is reeds een samenwerkingsverband opgezet op brede school Het Kristal in Apeldoorn. "De brede school daar werkt samen met de mytylschool, die in hetzelfde pand is gevestigd. Samen hebben ze een leerlingenorkest opgezet." Volgens Dijkstra heeft de samenwerking tussen basisonderwijs en speciaal onderwijs alleen maar voordelen. "Kinderen die op de mytylschool zitten, hebben soms moeite om zichzelf uit te drukken. Door muziek te maken kunnen ze zich toch uitdrukken. Voor de andere kinderen is het optreden met hun gehandicapte leeftijdsgenootjes natuurlijk een goede ervaring."

Soms wordt gebruik gemaakt van aangepaste instrumenten. Dijkstra noemt het voorbeeld van de 'magic flute'. "Dat is een hele bijzondere fluit. Door je hoofd te bewegen kun je er op spelen." Dijkstra stelt dat het geregeld voorkomt dat kinderen die meegedaan hebben aan de Classic Express muzieklessen gaan volgen. "Wij zijn natuurlijk enorm blij als kinderen na de kennismaking verder gaan in de muziek. "

Werkt u op een mytyl- of tytylschool en wilt u meer informatie over de Classic Express of het Prinses Christina Concours? Of werkt u op een (brede) school en zit u de voordelen van samenwerking wel zitten? Neem dan contact op met Wytske Dijkstra via w.dijkstra@christinaconcours.nl.