Thema: Onderzoek

De kracht van eenvoud

21 oktober 2013

Na mijn vorige blog is het nu nóg minder nachtjes slapen voor het 6 november is. Ja juist, de dag van het 9e brede schoolcongres. De spanning loopt hier op.

We proberen in onze stand die dag het nieuwe activiteitenaanbod klaar te hebben, zodat er bijvoorbeeld ingeschreven kan worden op een Gluren bij de Buren bustoer, of op een Lerend Netwerk. Lerend netwerk? Jazeker! Maar hoe en wat en voor wie maken we op 6 november bekend.

Collega’s zijn keihard bezig om dit rond te krijgen. Ik mag 10 minuten spreken op het grote podium. Een geweldige eer, echt, de kriebels borrelen omhoog alleen al als ik dit schrijf. Maar welke accenten zal ik dan aangeven? Dat vraagt veel en kritisch sparren, weer met andere collega’s. Kortom, het borrelt en bruist hier op het kantoor van {breed}.

Ondertussen kreeg ik afgelopen week een erg boeiende en vooral praktische publicatie toegestuurd van het NJi, het Nederlands Jeugd instituut. Het heet  “Top tien positieve ontwikkeling jeugd” , beschermende factoren in opvoeden en opgroeien. Aan de hand van theorie en onderzoek worden verschillende beschermende factoren benoemd die bijdragen aan een positieve ontwikkeling van jeugdigen.

Op nummer vijf staat bijvoorbeeld dat de steun van andere volwassenen dan de ouders een belangrijke bijdrage kan leveren aan het welbevinden van de kinderen. Bijvoorbeeld door emotionele steun te bieden, of rolmodel te zijn.

Mischa de Winter vertelde mij ooit in een gesprek dat ieder die werkt met kinderen enorm trots kan zijn op hun werk vanwege de bijdrage die je als professional levert aan de toekomst van kinderen, en dus die van de maatschappij. Uit deze brochure blijkt dan ook nog eens, wetenschappelijk onderbouwd, dat ‘onze’ rol er toe doet! Lees mee: “Kinderen met ondersteunende netwerken zijn veerkrachtiger, zijn beter bestand tegen stresserende omstandigheden en hebben meer kans op te groeien tot gezonde volwassenen”.

In deze spannende tijden is een dergelijke brochure mooi in zijn eenvoud, maar vooral krachtig door zo helder factoren te benoemen die er toe doen! Ik zou het een aanrader noemen voor iedere brede schoolteamtafel. Op 6 november hebben we een forse stapel in onze stand liggen, gratis mee te nemen. En daarnaast zijn wij er die dag natuurlijk persoonlijk, voor een kennismaking, adviesgesprek of om u een leuk hebbedingetje mee te geven. Maar voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren. En hou onze nieuwsbrief ondertussen in de gaten!