Thema: Ouderbetrokkenheid

Toeval?

04 november 2013

Soms heb ik van die weken dat ik drie of vier avonden van huis ben voor mijn werk. Het klinkt gek, maar dat overkomt me gewoon. Het begint met één boeiende afspraak, er volgt er nog eentje en opeens kom ik er een week van tevoren achter dat ik vier avonden heb vol gepland. Herkent u dat?

Op de één of andere manier zie ik dat nooit van tevoren aankomen. Er zijn ook zoveel leuke, boeiende en uitdagende klussen te doen. Om met de woorden van mijn zoon te spreken: YOLO! (Overigens was één van deze avonden een heel bijzondere. We namen afscheid van Margriet, onze communicatiemedewerker van het eerste uur. Margriet, ook via deze weg nog heel veel dank voor je pionierswerk bij {breed}, waaronder je enthousiaste redactiewerk bij mijn columns).

Zo’n week had ik dus. Verrassend genoeg bleek er tussen allerlei geplande afspraken ook nog een inhoudelijke verbinding te zijn. Namelijk de KindCentrum raad: een mogelijkheid voor verregaande samenwerking van de OC raad binnen de kinderopvang en de MR binnen het onderwijs, in een IKC. Kindcentrum Laterna Magica ontwikkelde eerder al een dergelijk model, samen met APS. Zowel Vos/ABB als wij, {breed}, hebben dit model juridisch getoetst. Het blijkt binnen de huidige wet- en regelgeving werkbaar en biedt dus een oplossing voor het samenwerken van deze twee formele ouderorganen in de praktijk.

Toevallig of niet? De behoefte aan een dergelijk model kwam afgelopen week verschillende keren naar voren. Bij meerdere overleggen stond het thema op de agenda. We spraken op één van die bijeenkomsten af om samen met onder andere BOinK en ouderorganisaties in het onderwijs een standaard model op te stellen, gebaseerd op het Laterna Magica-model. Ook de PO-Raad en de Brancheorganisatie Kinderopvang vragen we mee te kijken. Met als doel dat u, en vooral de ouders van de MR en OC’s, in de praktijk nog beter uit de voeten kunt.

Met zowel ouderorganisaties uit de kinderopvang als uit het onderwijs bezoeken we volgende week Laterna Magica om te leren van hun praktijkervaringen met deze KC raad. De intentie is om het standaardmodel uiteindelijk op verschillende websites te plaatsen. Ondertussen houden we ons aanbevolen voor andere mogelijke oplossingen op dit gebied. Zo leren we met elkaar en van elkaar en hoeven anderen niet opnieuw het wiel uit te vinden.

Als gevolg hoop ik dan dat de discussie over écht belangrijke zaken, als Zwarte of Groene Piet, gezamenlijk besproken kan worden, in plaats van in verschillende ouderorganen. In een IKC werk je immers als één organisatie, waarin dezelfde kinderen en ouders centraal staan.