Thema: Financiën

PO-Raad wil einde aan btw-regeling op brede scholen

28 februari 2014

Scholen die samenwerken met een kinderopvangorganisatie en waarbij de pedagogisch medewerkers van deze organisatie meehelpen in de klas, moeten gevrijwaard worden van btw. Dat vindt Rinda den Besten, de voorzitter van de PO-Raad. Zij noemt de btw 'Belasting Tegen samenWerken'.

Er komen steeds meer brede scholen waar de medewerkers van de kinderopvang een handje helpen tijdens de lesuren. Ze gaan lezen met een clubje kinderen of helpen bij andere activiteiten. Door de huidige regelgeving moet is de school verplicht om 21 procent btw af te dragen voor de desbetreffende pedagogisch medewerker. De wetgeving stelt namelijk dat de school en de kinderopvangorganisatie personeel uitlenen. En daar moet verandering in komen, zo stelt Den Besten. "Wat mij betreft maken we zo snel mogelijk een einde aan die situatie. Al is het maar omdat de regels ontmoedigend zijn voor scholen en hun besturen die manieren zoeken om samen te werken. En laat dat samenwerken nou iets zijn dat we allemaal meer willen en moeten doen om bijvoorbeeld krimp creatief aan te pakken, van passend onderwijs een succes te maken of meer Integrale Kind Centra op te zetten. De wetgeving sluit, kortom, niet goed aan op de ontwikkelingen in het onderwijs en de kinderopvang."

Den Besten is van mening dat de inzet van pedagogisch medewerkers in de klas gestimuleerd moet worden. "Het komt de leerling ten goede wanneer de aanpak van de ‘juffrouw’ op de kinderopvang en de ‘juffrouw’ in de klas hetzelfde zijn. Beide ‘sectoren’ worden zo beter op elkaar afgestemd en het kind profiteert van die doorgaande lijn."