Thema: Voor- en vroegschoolse educatie

Kabinet ziet niets in peuterplannen VNG

26 februari 2014

Het kabinet kan zich niet vinden in de peuterplannen van de VNG en de PO-Raad. De VNG en de PO-Raad willen één basisvoorziening voor alle peuters tussen de 2,5 en 4 jaar. Maar het kabinet vindt het voorstel te duur en bovendien onoverzichtelijk. 

De VNG en de PO-Raad stuurden onlangs brieven naar de Tweede Kamer waarin ze aandringen op een (deels) gratis basisvoorziening voor alle peuters tussen de 2,5 en 4 jaar. Alle peuters in Nederland zouden twee dagdelen in de week (deels) gratis gebruik mogen maken van de kinderopvang. De gemeenten zouden verantwoordelijk worden voor de uitvoering van dit plan, dat volgens de VNG zo'n 815 miljoen euro zou kosten. 

Het kabinet heeft de plannen van de VNG en de PO-Raad in beraad genomen, maar stelt nu in het Parool dat het voorstel te duur is. Bovendien zijn de plannen te ingewikkeld. Zo zouden de gemeenten de peuters slechts twee dagdelen in de week opvang aanbieden. Voor de overige dagen moeten de ouders dan alsnog zelf opvang regelen, zo stelt een woordvoerder van de minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher in de krant. Het plan van Asscher, waarbij peuters met een taalachterstand altijd terecht kunnen van gratis opvang, is volgens hem veel overzichtelijker. 

Daarnaast stelt de minister dat een bedrag van 815 miljoen euro, zonder enige dekking, er nooit doorheen komt. Ockje Tellegen, die namens de VVD in de Tweede Kamer zit, stelt dat de gemeenten om een blanco cheque vragen. 

Delen:

javhide.com sexsut.com