Thema: Talentontwikkeling

Meer ruimte voor vreemde talen op basisscholen

30 juni 2014

Basisscholen mogen vanaf 1 augustus 2015 vijftien procent van hun onderwijstijd lesgeven in een vreemde taal.  Vakken als geschiedenis en gym mogen een deel van de tijd in het Engels worden gegeven. Dat heeft de ministerraad onlangs bekend gemaakt.

Ouders en scholen hebben de wens om het onderwijs internationaler en uitdagender te maken. Het kabinet speelt daar nu op in door het lesgeven in een vreemde taal op een basisschool mogelijk te maken. Dat is vandaag de dag niet mogelijk. Nu is Nederlands de enige toegestane instructietaal voor het primair onderwijs. Engels is een verplicht vak en daarnaast mogen scholen Duits en Frans aanbieden.

Vanaf 2015 mogen scholen andere vakken, zoals geschiedenis, biologie en gym, ook in het Engels, Frans of Duits geven. Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, zegt: “Kinderen leren de vreemde talen zo op een natuurlijke manier aan, zonder dat dit ten koste gaat van andere vakken. Deze vorm van talenonderwijs maakt het onderwijs bovendien uitdagender en aansprekender, ook voor onze meest talentvolle leerlingen.”

Meer dan 1.000 basisscholen bieden al vroeg vreemdetalenonderwijs aan, waarbij vanaf de onderbouw van de basisschool een vreemde taal wordt aangeboden. De afgelopen jaren hebben een aantal basisscholen al geëxperimenteerd met een vreemde taal als instructietaal bij andere vakken, voor maximaal 15% van de onderwijstijd. De ervaringen waren zo goed dat nu alle scholen deze mogelijkheid wordt geboden.

Aankomend schooljaar start ook een pilot van 5 jaar waarin 12 Nederlandse basisscholen vanaf de kleuterschool 30-50% van de lestijd instructie in het Engels, Duits of Frans geven. In 2015 mogen nog eens 8 scholen daarmee starten. Mocht in 2019 blijken dat de proef op deze 20 basisscholen een succes is, dan kan worden besloten om ook tweetalig onderwijs wettelijk mogelijk te maken.