Thema: Talentontwikkeling

Goed voorbeeld: Niekée in Roermond

20 augustus 2014

Er zijn veel goede voorbeelden van brede scholen en integrale kindcentra in Nederland. Eens in de zoveel tijd beschrijft het Landelijk Steunpunt een goed voorbeeld op haar website. Deze keer is dat Niekée, een facilitair onderwijs- en activiteitencentrum in Roermond. Niekee is een school voor middelbaar onderwijs.

Het onderwijs dat op Niekée gegeven wordt sluit aan bij de leerlingen. Voor iedere scholier zijn individuele leerlijnen opgesteld. De kinderen krijgen veel meer vakken dan alleen Nederlands, Engels en wiskunde. Ook de vorm van de lessen verschilt enorm ten opzichte van de lessen op andere middelbare scholen. Ongeveer zestig procent van de lestijd is traditioneel vakinhoudelijk gebonden. De overige veertig procent van de tijd zitten de leerlingen niet met hun neus in de boeken of achter een schoolbank in een lokaal. Ze zijn dan bezig met de praktijk en richten zich op catering, horeca, kunst of design. Wat verder opvallend is, is dat Niekée eigenlijk geen traditionele lokalen heeft. Er zijn ruimtes voor techniek, design, horeca en er is een atelier. Hier krijgen de leerlingen les. Verder gaan ze vaak naar buiten en krijgen ze les op locatie. De unieke manier van lesgeven leidt op Niekée tot goede resultaten. Afgelopen jaar heeft honderd procent van de leerlingen het examen gehaald. Sjef Drummen, de directeur van Niekée, geeft alle nieuwe leerlingen een garantie op een diploma op instroomniveau. 

Onderwijsvernieuwing
De school is een aantal jaar geleden geopend. Samen met twee collega´s heeft Sjef Drummen de onderwijsvernieuwing doorgevoerd en vervolgens de school geopend. Hij had dus eerst een duidelijke visie gevormd en vervolgens de school gebouwd. De onderwijsvernieuwing van Niekée is gebaseerd op drie belangrijke uitgangspunten: het moet wetenschappelijk bewezen zijn, het moet logisch zijn en het gevoel moet goed zijn. Bij alle beslissing die de directie van Niekée maakt kijkt het naar deze drie uitgangspunten. “We bouwen een brug, terwijl we er al op lopen,” stelt Drummen.

Activiteitencentrum
Naast een middelbare school is Niekée ook een activiteitencentrum. Bedrijven kunnen een zaal huren en een conferentie op de school geven. Deze conferenties worden volledig verzorgd door de leerlingen. Zij verzorgen de zaalhuur, de catering, de horeca enzovoorts. 

De school zelf is een bijzonder gebouw. Als je binnen komt, kom je direct in een atrium terecht. Hier hangen vier grote kubussen. Deze zijn van verschillende materialen gemaakt: staal, glas, hout en goud. Niekée gebruikt deze kubussen voor verschillende doeleinden. Nu is in de gouden kubus een tentoonstelling over Einstein te zien. De leerlingen van Niekée hebben deze expositie uiteraard gemaakt. 

Niekée is traditioneel een vmbo-school. Maar vanaf het nieuwe schooljaar komt daar verandering in, dan kunnen de leerlingen ook havo of vwo doen. 

Meer informatie over de school vindt u op www.niekee.nl. Bekijk hier een filmpje over Niekée. 

Delen:

javhide.com sexsut.com