Thema: Wet- en regelgeving

Kind van nu = sollicitant in 2032. Hoe bereiden we ze voor?

17 november 2014

Hoe richten we het onderwijs zo in, dat de kinderen van nu voorbereid zijn op hun toekomst? Vandaag gaf Staatssecretaris Dekker van OCW het startschot voor een nationaal dialoog over de inhoud van het onderwijs. Het draait om de vraag wat de kinderen van nu moeten leren om straks succesvol de arbeidsmarkt op te gaan. Leraren, leerlingen, ouders, het bedrijfsleven en de wetenschap kunnen allen van gedachten wisselen over de inhoud van het onderwijs.

De eerste fase van het nationale gesprek duurt tot midden volgend jaar en ziet eruit als een brainstorm. Betrokkenen kunnen hun visie delen via #onderwijs2032. De keuze voor deze naam verwijst naar het jaar 2032, waarin de kinderen die nu beginnen met school op zoek zullen zijn naar hun eerste baan.

Vandaag plaatsten vijftien invloedrijke personen hun ideeën op de site onderwijs2032 en via YouTube en Twitter. De Staatssecretaris roept iedereen die inhoudelijke ideeën heeft op om ook een filmpje in te sturen.

Het hele traject zal enkele jaren in beslag nemen. Een groep deskundigen brengt alle ingezonden ideeën bij elkaar. Deze moeten vervolgens leiden tot een breed gedragen visie op de toekomst van de inhoud van het onderwijs. Die visie wordt onder andere in samenwerking met docenten uitgewerkt. Dergelijke trajecten zijn al in gang gezet in Finland, Noorwegen en Schotland.

Bron: Ministerie van OCW

Op 17 november was Dekker te gast in De Wereld Draait Door, waar hij zijn plannen toelichtte. Bekijk het fragment in ons media overzicht.

23 november 2017