Thema: Kunst en Cultuur

Hoera het is vandaag.

02 december 2014

Het was een week van feestjes.

De week begon met een uitermate constructief gesprek met de PO-Raad over de IKC-ontwikkeling en met name over hoe de PO-Raad en het Landelijk Steunpunt daar aan bij kunnen dragen. Op maandagavond was ik bij een bijeenkomst in het noorden van het land waar tussen kindpartners een heel bijzondere IKC-samenwerking tot stand komt. Dinsdag was ik jarig, en had ik een eerste bijeenkomst met de evaluatiecommissie cultuureducatie met kwaliteit.

Woensdagochtend zag ik tot mijn vreugde dat de drie netwerken, over kwaliteit, jonge kind en kunst en cultuur in een speciale nieuwsbrief naar zo'n 8000 e-mailadressen was verstuurd. Dus die zelfde dag een flinke hijs aan het draaiboek Kunst en cultuur gegeven. We doen naast een drietal netwerkbijeenkomsten immers ook nog een Gluren bij de buren naar twee brede scholen die veel met kunst en cultuur doen. 4 februari, blok vast in je agenda. En minister Bussemaker heeft ons gevraagd een onderzoek te doen naar de verbinding tussen binnenschoolse cultuureducatie en buitenschoolse cultuurinstellingen. Dus ook die opdracht heb ik in het draaiboek opgenomen. In juni zullen we het thema brede school en kunst en cultuur dan afsluiten met een bijzonder symposium.

Donderdag had ik, tijdens het feestelijk ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen twee schoolbesturen een boeiend gesprek met een schoolbestuurder. “We concurreren al 100 jaar, maar slaan eindelijk de handen ineen in deze ABC school.” Hij was, na een bezoek aan een congres in Toronto, enorm onder de indruk van het feit dat alle kinderen daar welkom zijn op de scholen. Alle kinderen dus. Geen speciale scholen, gewoon één school. Steeds vaker voel ik bij schoolbestuurders de behoefte om nu echt inhoudelijk slagen te gaan maken. Op het gebied van dit thema en op het gebied van het verfrissen van de interne cultuur en mentaliteit.

‘Hoera het is vandaag’ is tevens de titel van een kleurrijk en inspirerend boek van Wouter Stips, beeldend kunstenaar, waar ik geregeld tijdens brede schoolbijeenkomsten uit voordraag. In de eenvoud van een dergelijke titel zit de kracht. Je moet het natuurlijk wel zo wíllen zien. Het mag duidelijk zijn dat dat deze week bij mij het geval was. Ik wens het u toe!