Thema: Financiën

New York trekt 150 miljoen dollar uit voor brede scholen

03 december 2014

Ook over de grenzen kijken wij mee met de ontwikkeling van brede scholen. Zo maakte burgemeester van New York Bill de Blasio afgelopen maand bekend dat hij 150 miljoen dollar in ‘community schools’ gaat investeren. Met dat geld wil hij 94 van de slechtst presterende scholen veranderen in brede scholen. Dit komt bovenop zijn eerdere toezegging dat hij 40 brede scholen in de stad wilde oprichten.

De Blasio zegt dat de modellen die in de 19e eeuw zijn opgezet niet meer stroken met de vaardigheden die we in de 21e eeuw nodig hebben. “Brede scholen geven vorm aan de waarden die aan het onderwijs ten grondslag liggen. Zij maken echt een verschil in de prestaties van leerlingen. (…) Brede scholen gaan flexibel om met de schema’s van ouders en andere buurtgenoten. Ook bereiden ze leerlingen voor op de banen van vandaag. Voor deze banen zijn vaak vaardigheden en kennis nodig waarvan we een paar generaties terug niet eens konden dromen.”

Extra middelen
Scholen die een brede school worden, gaan zich sterker richten op de problemen waar kinderen buiten schooltijd mee te maken hebben. Zo bieden ze geestelijke gezondheidszorg aan, maar ook maaltijden aan kinderen die thuis niet genoeg te eten krijgen. Behalve extra geld, krijgen de aangewezen scholen ook extra personeel tot hun beschikking. Daarnaast worden hun openingstijden verruimd. Leerlingen krijgen iedere dag een extra lesuur; leerkrachten volgen extra trainingen. Bovendien krijgen de scholen de mogelijkheid om zomercursussen aan te bieden. Het programma van De Blasio duurt drie jaar. Na het eerste jaar moet de aanwezigheid van leerlingen al zijn toegenomen; na het tweede jaar moeten ook de prestaties duidelijk zijn verbeterd.

Community schools in de VS
In de Verenigde Staten zijn brede scholen al decennia lang in opkomst. Ook in de omgeving van New York is men al een tijd bekend met de community school. Wat dit voorstel uniek maakt, is dat New York vroeger geneigd was om grote, slecht presterende scholen te sluiten en te vervangen door kleine scholen.

Bron:
Coalition for Community Schools
New York Times, “De Blasio unveils new plans for troubled schools in New York,” 3 november 2014