Thema: Kinderopvang & BSO

Peuters meer ondersteunen in leerontwikkeling

21 april 2015

Het gaat goed met de Nederlandse Peuterspeelzalen en Kinderdagverblijven. Zo blijkt uit het proefschrift van Pauline slot “Early Childhood Education and Care in the Netherlands. Quality, Curriculum, and Relations with Child Development”. Er zijn echter ook nog een aantal verbeterpunten. Vaktijdschrift Didaktief publiceerde hier onlangs een artikel over.

Pedagogisch medewerkers reageren goed op signalen van kinderen. Ze hebben aandacht voor de behoeften van kinderen en er heerst een prettige sfeer in de groep. Dit wordt ook wel de ‘emotionele kwaliteit’ genoemd en die is in Nederland volgens internationale criteria prima op orde. Tegelijkertijd valt er nog wel wat verbetering te halen in de ‘educatieve kwaliteit’. Kinderen zouden meer ondersteund kunnen worden in hun leerontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek onder 276 kinderdagverblijf- en peuterspeelzaalgroepen. De educatieve kwaliteit stimuleert het vermogen van kinderen om zich ergens op te focussen. Dit kun je verhogen door meer begeleid spel aan te bieden.

Verder lezen? Kijk in de Didaktief van maart 2015.