Thema: Andere schooltijden

Goede voorwaarden om de Toekomst uit te vinden

18 mei 2012

Goede randvoorwaarden om de Toekomst uit te vinden. Wie moet daarvoor zorgen? Dat vroeg Anki Duin, projectleider initiatiefgroep Andere Tijden, in het vorige blog. Verbeter de wereld, begin bij de leerkracht, de leraar of pedagogisch medewerker in opleiding, zou ik zeggen.

Zij zijn de belangrijkste kracht die de School van de Toekomst, Scola* 2020 vorm kan geven. Als we kinderen willen helpen hun wereld te begrijpen, dan heb je aan een mooi gebouw met een paar samenwerkende partners echt niet genoeg. Ruimte hebben ze nodig, ruimte om de mogelijkheden en middelen van deze tijd te gebruiken. Zo kunnen ze leren door te doen, door te ontdekken. Zonder beperkt te worden door plaats of tijd. Laat ze hun nieuwsgierigheid maar achterna gaan!
Kijk toch eens hoe populair Walter Lewin is. Als je ziet hoe hij natuurkundige problemen begrijpelijk maakt, krijg je zelf zin om aan de slag te gaan. Zo leuk is leren! Zo leuk moet het altijd blijven.
De brede school zie ik daarbij als handig middel, een leerplaats en ontdekplek.
Ik sprak Jeannette Doornenbal, lector Jeugd aan de Hanze Hogeschool, over haar bijdrage aan ons congres. Ze verzorgt een ankersessie tijdens het congres, door te spreken. Zij kan het zo raak verwoorden! “Het kindcentrum is de schil, daarbinnen gebeurt het, een samenspel van ouders, kinderen en professionals, vanuit een pedagogische benadering.”
Of deze. Heb je wel eens een filmpje van prof.dr. Wim Veen, hoogleraar educatie en technologie aan de TU Delft op YouTube gezien? Ik ben fan! Hij pleit ervoor om kinderen veel meer ruimte te geven. Om thema’s te ontdekken, om samen op onderzoek te gaan. Leren is een speurtocht, vindt hij. Buiten in een boom, binnen met een iPad, gebruik wat je nodig hebt om te leren. Kinderen hebben de toekomst in handen, stelt ook hij. Of, zoals Micha de Winter ergens ooit zei: we moeten trots zijn op onze taak, ons beroep. De maatschappij geeft ons het vertrouwen met kinderen aan het werk te gaan. Zo dragen wij, de professionals, bij aan de Toekomst van deze wereld. Laat je inspireren op ons congres, woensdag aanstaande. Wellicht tot dan, in de jaarbeurs!

Scola. Ons woord school komt van het Romeinse woord Scola. In de oorspronkelijke betekenis staat Scola voor liefhebberij, studie en vrije tijdsbesteding. Zie: Dikke Van Dale

Job van Velsen,
Projectleider Landelijk Steunpunt Brede Scholen