Thema: Ambassadeurs

Initiator Leerorkest is Amsterdammer van het Jaar

17 januari 2014

Marco de Souza, de initiator van het Leerorkest, is onlangs uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar. De directeur van Muziekcentrum Zuidoost werkt nauw samen met een aantal basisscholen in Amsterdam, waaronder een aantal ambassadeurs van het Landelijk Steunpunt.

Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam, en Barbara Beukering, hoofdredacteur van het Parool, reikten de onderscheiding onlangs uit aan Marco de Souza. Deze van afkomst Braziliaanse man heeft acht jaar geleden het Leerorkest opgezet. Kinderen van verschillende basisscholen krijgen muziekles van professionele muziekdocenten. Samen maken ze muziek en uiteraard treden ze ook op. Bovendien mogen de kinderen de instrumenten mee naar huis nemen, zodat ze daar kunnen oefenen. In een interview met het Parool, zegt De Souza: “Op zwarte scholen groeien kinderen op met het gevoel: ik ben een potentieel probleem. Maar muziek, en zeker samen muziek maken, geeft kinderen een gevoel van trots: ik kan iets. Je ziet ze glimmen als ze in een band spelen, applaus krijgen, even in het voetlicht staan. Die kans wil ik kinderen geven.”

Het Leerorkest begon in Amsterdam, maar is inmiddels ook in Brabant en Groningen ingevoerd. Er zijn inmiddels drieduizend leerlingen aangesloten bij het project.