Eén op de vijf kinderen speelt vrijwel nooit buiten

16 juni 2015

Eén op de vijf kinderen speelt niet of slechts één keer per week buiten. En dat terwijl buitenspelen, en daarmee beweging, juist goed is voor de kinderen. Het is onder andere goed voor hun sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek.

Uit eerder onderzoek is ook al gebleken dat sport en bewegen op school positieve effecten heeft op hersenfuncties zoals werkgeheugen en planningsvaardigheden. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Er moet meer aandacht komen voor buitenspelen, dacht Nickelodeon. Vooral nu blijkt dat 80 procent van de kinderen niet genoeg beweging krijgt. Daarom organiseert Nickelodeon samen met Jantje Beton op 10 juni voor de achtste keer de Buitenspeeldag. Op deze dag gaat tv-zender Nickelodeon van 13.00 uur tot 17.00 uur op zwart om buitenspelen te stimuleren.

Op deze dag worden er vele activiteiten buiten georganiseerd voor en door de kinderen. Gemeentes, buurtverenigingen, ouders en scholen helpen ook mee met het organiseren van diverse activiteiten. Zo worden op verschillende plaatsen in Nederland straten voor één dag afgesloten voor het verkeer. Kinderen kunnen dan lekker op straat spelen. Bij activiteiten valt te denken aan skatelessen, straatvoetbaltoernooien of stormbanen. Op buitenspeeldag.nl kunnen kinderen kijken welke activiteiten er in hun omgeving te doen zijn.

De Hersenstichting heeft aangekondigd onderzoek te doen om te kijken hoe sport en beweging de leerprestaties van kinderen het meest kunnen verbeteren. De resultaten van het onderzoeken moeten nieuwe inzichten bieden en leiden tot aanpassing van het beweegonderwijs op basisscholen. 

Bron © Nationale Onderwijsgids

Delen:

javhide.com sexsut.com