Inhoudelijke vragen over brede scholen

Is er een draaiboek voor het opzetten van een compacte brede school?

Veel scholen overwegen de stap te maken naar een IKC of een ‘compacte’ school. Het Landelijk Steunpunt wordt daarbij regelmatig om advies gevraagd. Zo kwam enige tijd geleden de volgende vraag binnen:

"Met interesse heb ik jullie brochure gelezen over de verschijningsvormen brede scholen. Wij zijn al drie jaar intensief aan het samenwerken, maar merken dat we niet flexibel genoeg kunnen zijn omdat er teveel partners om tafel zitten. Daarom zouden wij liever naar een compactmodel toe willen groeien. Is er een algemeen draaiboek of stappenplan voor schoolleiders die hun school willen omzetten naar een compacte brede school? Zijn er instanties die scholen hierbij begeleiden? En in hoeverre is daar subsidie voor?"

Er is een aantal dingen dat je wellicht verder kan helpen. De meeste zijn wat meer gericht op een IKC dan op een compacte brede school, maar ze zijn wel bruikbaar voor dat type school.

Ten eerste heeft De sterrenschool een boek uitgegeven, met daarin een stappenplan. De nieuwste versie van het boek, De Sterrenschool 2.2 - Naar een digitale doorbraak, is te bestellen op de website van De sterrenschool.

Onlangs schreef Jeannette Doornenbal (2012) in het kader van het project Andere Tijden een boekje over het pedagogisch fundament van een IKC: Opgroeien doe je maar één keer, Pedagogisch ontwerp voor het kindcentrum. Daarin staan ook handvatten voor de ontwikkeling van een IKC. Misschien heb je die al op het laatste Jaarcongres Brede Scholen meegenomen.

Verder is er natuurlijk het Handboek Brede School. Het is niet heel recent, maar zeker zeer bruikbaar, ook voor een compacte brede school.

Tot slot wil ik je wijzen op het boekje OZO van de SKSG en Vyvoj uit Groningen, dat je kunt bestellen.

Veel succes!

Nieuw boekje

Een nieuw praktisch boekje! Als hulp en inspiratiebron. Over werken aan en in een kindcentrum. Juist voor hen die dagelijks werken voor kinderen.
Bestel het hier.

Columns van Job

09 juli 2018
25 april 2018

Op de kaart

kaart van alle Brede Scholen en IKC's. Staat u er al bij?

Twitter (breed}!

{Breed}, tweewekelijks in uw mailbox! U kunt zich hier aanmelden.

javhide.com sexsut.com