Inhoudelijke vragen over brede scholen

Wilt u nauw samenwerken in een brede school? Dan is een brede schoolcoördinator een geschikte speler. Een proactieve netwerker die alle partijen met elkaar verbindt; kinderen, ouders en professionals in het onderwijs, de opvang en de buurt.

Omdat de rol van brede schoolcoördinator per locatie verschilt, vragen veel brede scholen en gemeenten zich af hoe zij aan deze functie vorm kunnen geven. Om te beginnen is het belangrijk om aandacht te besteden aan een passende functieomschrijving. Daarom is de Goeie vraag! van december 2012: Hoe kunnen we het beste invulling geven aan de functieomschrijving van een brede schoolcoördinator?

Zoveel brede scholen, zoveel manieren om de taken van de brede schoolcoördinator vorm te geven. Zoals een brede school is toegespitst op de omgeving, zo sluit de functie van de brede schoolcoördinator perfect aan op de samenwerking binnen de brede school.

Op deze website vindt u een functieomschrijving voor een brede schoolcoördinator. Dit voorbeeld is opgenomen in een overzicht van mogelijke functies in de brede school, compleet met bijbehorende opleidingsniveaus, taken en salarisschalen. Op internet kunt u ook diverse andere voorbeelden vinden, zoals in Arnhem en Middelburg. Maar let op: deze functieomschrijvingen zijn geen blauwdruk voor dé brede schoolcoördinator, want die bestaat niet!

Bekijk deze omschrijvingen kritisch en neem ze niet één op één over. Laat u inspireren, maar niet leiden door deze voorbeelden. Bedenk goed wat past binnen uw wijk en uw brede school en waar de partners binnen de samenwerking behoefte aan hebben. En neem vervolgens alleen elementen uit de voorbeelden over die van toepassing zijn op uw situatie.

Bij de invulling van deze functie is het ook heel belangrijk om ervoor te waken dat u de taken niet te strak of te rechtlijnig formuleert. Een al te specifieke functieomschrijving biedt de coördinator onvoldoende flexibiliteit om te handelen. Een brede schoolcoördinator moet in zijn of haar positie juist veel vrijheid hebben om in te kunnen spelen op ontwikkelingen binnen de brede school.

Personeel